Gå direkt till textinnehållet

Besöksförbud råder för att minska smittspridning

S:t Eriks Ögonsjukhus ställer om arbetet men har fortsatt öppet

26 mars 2020

Sedan början av mars har S:t Eriks Ögonsjukhus lagt om arbetet till följd av coronaviruset. En del av den planerade vården skjuts upp för att trygga patientsäkerheten och på grund av omprioriteringar i regionen.
– Vi säkerställer att de som besöker sjukhuset får fortsatt säker vård. Vi gör oss också redo att bidra med kompetens och utrustning till akutsjukhusen, säger Emma Nivenius, biträdande chefläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus.

Emma-Nivenius

Emma Nivenius.

Just nu pågår ett stort omställningsarbete på S:t Eriks Ögonsjukhus för att hantera situationen med spridningen av coronaviruset, covid-19, i samhället. S:t Erik följer myndigheternas rekommendationer.

– S:t Erik har ögonsjukvård och därigenom en annan situation jämfört med akutsjukhusen. Vi har däremot ett ansvar gentemot regionen att bidra med personal till vård där det mest behövs. Inventering av kompetens och utrustning pågår, säger Emma Nivenius.

En del patientbesök skjuts upp

Ett normalt år tar sjukhuset emot omkring 175 000 patientbesök, men som en konsekvens av smittspridningen i samhället och omprioriteringar i vården bokas en del patientbesök nu av och skjuts på framtiden.

Många ögonpatienter är också oroliga för smittspridning och avbokar själva sina besök.

– Just nu arbetar vi intensivt med att göra medicinskt korrekta omprioriteringar och bemöta alla frågor och avbokningar. Patienterna sätts på väntelista beroende på prioriteringsgrad.

Enligt Emma Nivenius uttrycker patienter, som fortsatt kommer till sjukhuset, uppskattning för den noggrannhet och information som finns runt smittspridning. De vars besök skjuts fram har i de allra flesta fall varit mycket förstående.

– Jag vill understryka att sjukhuset är fortsatt öppet. Vi har en stor mängd patientbesök som inte kan vänta och har också öppet för akuta besök precis som vanligt. Är man förkyld eller har hosta och eller feber ska man inte komma in till sjukhuset. Ring till oss istället, eller ring till 1177, säger hon.

Ökar tillgängligheten

Framöver ser Emma Nivenius en utmaning i att kunna erbjuda besökstid till de patienter vars besök skjutits fram och till dem som själva väljer att avboka.

– Arbete pågår för att öka telefontillgängligheten och bokade telefontider, och vi ser också över möjligheten att kunna erbjuda videomöten. Patienter som upplever försämring under väntetiden ska självklart höra av sig till oss.

Presskontakt
Frågor och svar om hur S:t Erik hanterar coronaviruset (uppdaterad 18 juni 2020)

Uppdaterad
29 september 2020