Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Mer än bara ett nytt ögonsjukhus

Mer än bara ett nytt ögonsjukhus

2 september 2020

Ambitionen med de nya, specialanpassade lokalerna för S:t Eriks Ögonsjukhus är inte bara att erbjuda god, högspecialiserad ögonsjukvård. Målet är också att skapa ett nytt centrum för ögonsjukvård – ett Eye center of excellence.

"Hagastaden är navet för life science i dag. Där finns Karolinska Universitetssjukhuset, Karolinska Institutet och en rad företag. Det är helt rätt för S:t Erik att flytta dit", säger Anders Boman.

Ända sedan Anders Boman tillträdde sin tjänst som vd för S:t Eriks Ögonsjukhus har han arbetat för att förbättra sjukhusets förutsättningar.

– Mitt uppdrag från styrelsen var klart från början: jag skulle antingen se till att de nuvarande lokalerna på Kungsholmen byggdes om, hitta något att flytta till, eller ta initiativet till ett helt nybyggt ögonsjukhus, säger Anders Boman.

Att valet föll på att bygga nytt hade bland annat att göra med att de nuvarande lokalerna var föråldrade. De byggdes på sextiotalet och var ursprungligen inte specifikt anpassade för ögonvård.

– Lokalerna på Kungsholmen var funktionella. Men för att kunna utveckla vårt vårderbjudande och vår forskning var vi tvungna att flytta in i nya lokaler, byggda för våra särskilda önskemål och krav, säger Anders Boman.

S:t Eriks vd Anders Boman diskuterar flytten med projektledare Saija Sethfors.
Anders Boman, vd på S:t Eriks Ögonsjukhus diskuterar utformningen av det nya ögonsjukhuset med Saija Sethfors, övergripande projektledare för flytten. Foto: Jens Sølvberg
Anders Boman har tidigare sagt att ”ska man bygga ett sjukhus någonstans i dag, så är det i Hagastaden”. Det står han fast vid.

– Hagastaden är navet för life science i dag. Där finns infrastrukturen kring nya Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet. Där har en lång rad life science-företag etablerat sig. Det är helt rätt för oss att finnas där.

Men det handlar inte bara om att finnas där. Ambitionen är att det nya S:t Eriks Ögonsjukhus ska bli motorn i ett ögonspecialistcentrum där näringsliv, akademi och vårdgivare tillsammans skapar möjligheterna för den bästa ögonsjukvården. Samtidigt ska det vara en plats för innovativ forskning i framkant.

– Vi har länge haft en vision om ett Eye center of excellence. För mig betyder det att om man bor i Stockholm eller Sverige ska man inte behöva resa utomlands för att få riktigt avancerad ögonvård. Den ska erbjudas här.

S:t Eriks Ögonsjukhus är redan i dag Sveriges enda renodlade ögonsjukhus och har länge legat i nivå med liknande institutioner runt om i världen. Med flytten säkras denna ställning för framtiden. Då hoppas Anders Boman att S:t Eriks Ögonsjukhus kommer att fungera som ett nav både nationellt och internationellt.

– Här ska vi behandla sällsynta sjukdomar inom ögonområdet. Men vi kommer också att attrahera internationell spetskompetens inom både vård och forskning. Den nya miljön kommer att göra det attraktivt att arbeta här.

Redan innan inflyttningen börjat har arbetet med nya samverkansformer påbörjats. I november inleds en serie lunchseminarier där olika aktörer inom öga och syn möts för att diskutera ögonsjukvårdens utmaningar och framgångar.

Nya S:t Eriks Ögonsjukhus infrastruktur diskuteras. Saija Sethfors, övergripande projektledare för flytten av det gamla sjukhuset, i samspråk med vd Anders Boman. Foto: Jens Sølvberg
Många medarbetare har varit delaktiga i projektet och lagt ner mycket tid och kraft för att bygga det nya ögonsjukhusets infrastruktur.

– Det har varit extremt spännande och givande! Till stor del har det handlat om att bygga nätverk och att se till att vårt nya ögonsjukhus blir så bra som möjligt. Men vi har också satsat mycket på att få in donationer, som kan stärka forskning och utveckling. Det är glädjande att det arbetet också har varit så framgångsrikt. Vi närmar oss nu visionen att vara ett av världens ledande ögonsjukhus.

Text: Mats Almegård

Uppdaterad
12 april 2021