Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Många fördelar när barnögonvården flyttar närmare Karolinska Universitetssjukhuset

Många fördelar när barnögonvården flyttar närmare Karolinska Universitetssjukhuset

23 september 2020

När S:t Eriks Ögonsjukhus flyttar till Eugeniavägen i Solna får barnögonvårdskliniken nya, specialanpassade lokaler. Dessutom kommer närheten till Astrid Lindgrens barnsjukhus på Karolinska Universitetssjukhuset underlätta för både personal och patienter.

Ett barn blir undersökt av en ögonläkare.

Att bli grannar med Karolinska i Solna kommer ge bättre helhetsbedömningar kring barnpatienterna, tror Lotta Löwgren Elmér som är överläkare och kirurg vid S:t Eriks Ögonsjukhus.

Kliniken för barnögonvård, skelning, elektrofysiologi och ögononkologi tar emot barn med synstörningar, ögonsjukdomar och skelning men även vuxna med skelning, dubbelseende och andra samsynsproblem. Kliniken har också ett riksansvar för barn och vuxna med cancer i ögat.

– Vi har varit med och utformat hela klinikens lokaler och även passat på att rita in vår unga elektrofysiologiska mottagning. Inom elektrofysiologin kan vi med avancerad teknisk apparatur hitta vissa typer av ögonsjukdomar som tidigare bara kunde diagnosticeras på Karolinska i Huddinge, säger Stefan Löfgren som är överläkare och verksamhetschef på kliniken för barnögonvård, skelning, elektrofysiologi och ögononkologi.

Lotta Löwgren Elmér och Stefan Löfgren visar runt i S:t Eriks nya lokaler på Eugeniavägen 12 i Solna. Foto: Jens Sølvberg

Sedan många år tillbaka bedriver S:t Eriks Ögonsjukhus en mindre mottagning för barn på Danderyds sjukhus. Denna mottagning flyttar nu ihop med S:t Erik i den nya sjukhusbyggnaden i Solna. Stefan Löfgren berättar att sammanslagningen ger ett bättre nyttjande av resurser och större möjligheter att fortsätta ge klinikens patienter god och tillgänglig ögonsjukvård.

– S:t Eriks nya operationssalar är toppmodernt utrustade och ligger precis mittemot Astrid Lindgrens barnsjukhus på Karolinska i Solna, berättar Lotta Löwgren Elmér och Stefan Löfgren. Foto: Jens Sølvberg

Klinikens allra yngsta patienter, exempelvis små barn som fötts med glaukom eller grå starr, opereras på Karolinska Universitetssjukhuset Solna eftersom de också har intensivvård för barn. Precis som tidigare kommer operationsteamet från S:t Eriks Ögonsjukhus ta med sig ögonoperationsutrustningen till Karolinska. Men den nya geografiska närheten förenklar mycket.

– Förut, när vi saknade ett operationsinstrument, fick det skickas från Kungsholmen i Stockholm till Karolinska i Solna med blåljusambulans. Det var en stressfaktor för både kirurger och sköterskor. När S:t Erik nu kommer finnas mittemot Karolinska kan leveransen ske mycket enklare, säger Lotta Löwgren Elmér som är överläkare vid kliniken för främre segmentet, glaukom, neurooftalmologi och ögonplastik på S:t Eriks Ögonsjukhus och är den som opererar de yngsta barnpatienterna.

Många av klinikens barnpatienter är även patienter på Karolinska. Närheten mellan sjukhusen kommer att underlätta för barnen och deras familjer. Lotta Löwgren Elmér undersöker en patient. Foto: Jens Sølvberg

Lotta Löwgren Elmér tror också på bättre helhetsbedömningar när det gäller de små barnen. Eftersom S:t Eriks barnögonläkare och barnläkarna på Astrid Lindgrens barnsjukhus hamnar så nära varandra, kan allt utföras på samma plats: bedömning inför operation, själva operationen och återbesöket. Påfrestningarna för barn och föräldrar minskar genom att de slipper resa mellan sjukhusen.

– Bara en sådan enkel sak som att kunna ha lunchmöten med kollegorna på Karolinska Solna tror jag kan ge uppenbara patientfördelar. Jag är säker på att den fysiska närheten kommer att ge ett tätare, närmre och bättre samarbete som även gör det bättre för våra patienter, avslutar Stefan Löfgren.
 
Text: Mats Almegård

Läs mer om nya S:t Eriks Ögonsjukhus

Uppdaterad
4 februari 2021