Gå direkt till textinnehållet

Tryckmätning

En tryckmätning genomförs för att mäta trycket i ögat vid misstanke om glaukom eller andra ögonsjukdomar, eller i samband med skador. Ett ökat ögontryck kan leda till skador på synnerven.

Ett normalt ögontryck är väsentligt för ögats funktion. Det är balansen mellan inflödet och avflödet av kammarvatten som bestämmer ögats tryck.

Kammarvattnet är en genomskinlig vätska som ger näring åt och transporterar bort slaggprodukter från ögat. Ögat producerar hela tiden ny kammarvätska. Vätskan rinner ut ur ögat vid kammarvinkeln som kan betraktas som ögats avlopp. Vid glaukom blir det stopp i avloppet och som följd stiger trycket i ögat.

Mätning av ögontryck

Innan undersökningen får du en bedövningsdroppe i ögat. Med en tonometer planar vi ut en liten yta på hornhinnan samtidigt som vi dokumenterar hur mycket kraft som används. Eftersom kraften som används är i proportion till trycknivån i ögat kan man räkna fram trycket i ögat. Det finns också andra alternativa metoder för tryckmätning.

Efter undersökning

Det går bra att köra bil efter en tryckmätning.

Tryckmätning på barn

Tryckmätning på barn kan vara viktigt om vi till exempel misstänker att barnet har glaukom.

Vid barnglaukom är trycket i ögat nästan alltid högre än normalt, men det kan vara svårt att tolka det. Trycket i ögat på små barn är oftast lägre än hos vuxna. Små barn mäter oftast ögontrycket med en liten apparat som heter Icare. Barnet sitter i förälderns knä, eller för sig själv, och apparaten hålls framför ögat. Själva mätningen kan kännas lite, men är smärtfri.

Mätning av ögontryck på större barn

Lite större barn mäter ögontrycket med hjälp av en luftpuff. Barnet sitter med huvudet vilande på ett stöd och tittar in i apparaten. Denna blåser en liten luftpuff mot ögat. Med hjälp av luften mäter apparaten ögontrycket.

Undersökningen i sig är smärtfri och kräver ingen bedövning.

De minsta barnen blir sövda innan undersökningen om vi misstänker glaukom. Vid stark misstanke om glaukom planerar vi en operation samtidigt. Innan detta får du som vårdnadshavare noggrann information om vad som kommer att ske och du får sedan ge sitt samtycke till operationen.

Efter undersökning

Barnet får inga besvär efter undersökningen. Om barnet har blivit sövt måste han eller hon vakna ordentligt innan det går bra att åka hem.

Granskare Enping Chen, överläkare

Uppdaterad
14 januari 2022