Gå direkt till textinnehållet

Rengöring av ögonlocken

Rengöring av ögonlocken är en icke-medicinsk behandling som hjälper till att lindra en inflammation i ögonlockskanten, blefarit, och minska varbildning i ögonlockskantens körtlar.

En inflammation i ögonlockskanterna kan bränna och skava. Ögonen känns torra och ofta är ögonlockskanterna rodnade och svullna. Det är inte ovanligt att bakterierna sprider sig till ögats bindehinna. Då blir även ögonen röda och kladdiga.

Egenvård viktigt

Blefarit är ofta långdragen och återkommande. Den enskilt viktigaste delen för att lindra inflammationen är egenvård.

Behandlingen består av några enkla steg

För att lindra besvären är det viktigt att hålla ögonlocken rena. Börja alltid med att tvätta händerna noggrant.

Värme

Blöt en ren tvättlapp eller en liten ren handduk med hett vatten. Vrid ur vattnet så att handduken är fuktig. Blunda och lägg handduken på ögonen. Låt handduken ligga kvar tills den har svalnat. Upprepa minst två gånger.

Massage 

Massera det övre ögonlocket uppifrån och ned mot ögonlockskanten och det nedre ögonlocket nedifrån och upp mot ögonlockskanten. Detta hjälper ögonlockens fettkörtlar att smörja ögat på bästa sätt.

Rengöring av ögonlockskanterna

Fukta en ren tvättlapp eller en kompress i varmt kranvatten. Tvätta ögonlockskanterna noggrant med tvättlappen eller kompressen så att intorkade skorpor mellan ögonfransarna lossnar.

Skölj sedan ögonlocken med ljummet kranvatten. Blunda när du sköljer så att det inte svider i ögonen.

Smörjande ögondroppar 

Det finns många olika smörjande ögondroppar som kan lindra skav och irritation när du har en ögonlocksinflammation. Alla sådana droppar är receptfria och finns att köpa på apotek och hos många optiker.

Komplikationer

Besvären återkommer ofta men då är rengöring åter grundbehandling.

Om besvären är ensidiga, eller om inflammationen är påtaglig, bör en ögonspecialist undersöka ögat. Kontakta din vårdcentral eller husläkare för remiss.

Granskare Eva Zand, överläkare

Uppdaterad
20 oktober 2023