Gå direkt till textinnehållet

Operera bort ett öga (evisceration)

Ibland kan ett öga behöva opereras bort. Operationen, som kallas evisceration, görs när du är sövd.

För att fylla ut din ögonhåla efter att ögat tagits bort sätter vi in ett implantat. Implantatet går inte att se och det känns inte heller. Direkt efter operationen får du ett förband över ögonlocket. Det ska sitta kvar till dagen efter. Då är ögonlocket slutet och det ser ut som att du blundar.

Normalt behövs inte förbandet mer än någon dag, om det inte rinner blodblandad vätska från ögat eller om du själv känner att du vill ha det.

Efter operationen

Efter operationen sätter vi in en liten tunn plastskiva under ögonlocket.  Den formar ögonhålan och ska sitta kvar tills protesen sätts in. Om plastskivan skulle ramla ut kan du försöka sätta in den igen, men om det inte går ska du kontakta ögonplastikmottagningen.

Du kan tvätta ansiktet, duscha och tvätta håret precis som vanligt och för övrigt leva normalt efter operationen. Om din ögonhåla kladdar eller klistrar igen kan du tvätta den med en våt bomullstuss eller en kompress. De första två veckorna efter operationen ska du lägga in antibiotisk ögonsalva under ögonlocket. En sjuksköterska visar hur du ska göra det.

Det kan hända att du blir illamående och har värk några dagar efter operationen. Sårinfektioner och blödningar kan förekomma, men det är mycket ovanligt. Kontakta ögonplastikmottagningen om besvären blir akuta. Ungefär två veckor efter operationen går du på ett återbesök. Då kan plastskivan kanske bytas ut mot en tillfällig protes.

Granskare Eva Dafgård Kopp, överläkare

Uppdaterad
14 januari 2022