Gå direkt till textinnehållet

Operation vid hängande ögonlock hos barn

Vi gör ett kirurgiskt ingrepp för att lyfta upp ögonlocket när det finns risk att synen inte utvecklas eller barnet har besvär.

Hängande ögonlock beror på att ögonlockets lyftarmuskel är för svag. Operationen förbättrar inte rörligheten i ögonlocket, utan höjer det till ett så normalt läge som möjligt. När barnet tittar nedåt kommer ögonlocken fortfarande ha olika lägen.

Om det finns risk för att synen kan påverkas av det hängande ögonlocket opererar vi så snart som möjligt. Annars väntar vi med operationen tills barnet är omkring fyra år. Det beror på att det är lättare att mäta ögonlockets funktion när barnet är lite äldre.

Behandling

I samband med förundersökningen inför operationen bestämmer läkaren vilken typ av ingrepp som lämpar sig bäst. Det beror på hur mycket funktion det finns i lyftarmuskeln.

​Förkortning av lyftarmuskeln

Förkortning av lyftarmuskeln är den operationsmetod som används om det finns funktion i lyftarmuskeln.

Operationen sker under narkos. Ett litet snitt görs i den naturliga globlinjen och muskeln som lyfter upp ögonlocket kortas. Muskelns styrka ökar inte men ögonlocket kommer att stå i så normalt läge som möjligt när barnet tittar rakt fram. Ögonlocket kommer alltid att ha nedsatt rörlighet. När barnet har vaknat ur narkosen och mår bra får ni åka hem. Det behövs inte något förband efter operationen.

Efter operation

Oftast har barnet ha svårt att sluta ögat helt under sömnen. Detta har vanligen ingen betydelse. För att motverka att ögat torkar ut behövs ögonsalva den första tiden efter operationen. Om ögat är rött och ljuskänsligt kan det vara tecken på uttorkning. Ibland kan ögonsalva behövas till natten en längre tid efter operationen. Om ögonlockets höjd skiljer sig mycket från det andra ögonlocket kan en justering med en ny operation krävas.

Kontroller

Vanligtvis syr läkaren med stygn som faller bort av sig själv. Efter omkring en vecka samt ungefär tre månader efter operationen får barnet komma på återbesök till ögonplastikmottagningen. Efter läkning syns ärret på ögonlocket obetydligt eller inte alls.

Upphängning av ögonlocket till pannmuskeln – frontalisslynga

Om lyftarmuskeln är mycket svag går det inte att inte förkorta muskeln. Då tar vi hjälp av pannmuskeln för att höja ögonlocket.

Operationen sker under narkos. Vi gör ett snitt i ögats globlinje, två små snitt ovanför ögonbrynet och ett i pannan. Trådar opereras in under huden från ögonlocket till ögonbrynet. Hos barn som är fyra år eller äldre är det möjligt att använda en sena från ena benet. Hos mindre barn används en elastisk silikontråd. Barnet lyfter på så sätt ögonlocket med hjälp av pannan. När barnet har vaknat ur narkosen och mår bra får ni åka hem. Det behövs inte något förband efter operationen.

Efter operation

Oftast har barnet ha svårt att sluta ögat helt under sömnen. Detta har vanligen ingen betydelse. För att motverka att ögat torkar ut behövs ögonsalva den första tiden efter operationen. Om ögat är rött och ljuskänsligt kan det vara tecken på uttorkning. Silikontråden kan släppa eller gå av vilket resulterar i att ögonlocket hänger igen. En ny operation kan då behöva göras.

Kontroller

Efter omkring en vecka och ungefär tre månader efter operationen får barnet komma på återbesök till ögonplastikmottagningen. Efter läkning syns ärret på ögonlocket obetydligt eller inte alls. Ett litet ärr kan vara synligt i pannan.

Granskare Eva Dafgård Kopp, överläkare

Uppdaterad
14 januari 2022