Gå direkt till textinnehållet

Operation vid hängande ögonlock

När ögonlocket hänger så mycket att det påverkar synen kan ögonlocket lyftas genom en operation.

Operationen ska vara medicinskt motiverad. Vi gör inga kosmetiska ingrepp.

Vi förkortar senan som tappat sin elasticitet genom ett kirurgiskt ingrepp, alltså senan till ögonlockets lyftarmuskel. Detta sker antingen genom ett litet snitt i huden i den naturliga globlinjen, eller från insidan av ögonlocket. Operationen sker i lokalbedövning eftersom det då är möjligt att kontrollera resultatet under själva ingreppet.

Operationen tar mellan 30 och 45 minuter per öga och det brukar gå bra att åka hem redan en halvtimme efter ingreppet. Något förband för ögat behövs inte. Du ska inte köra bil samma dag som operationen.

Efter operation

Efter operationen kan ögonlocket vara lite svullet och du kan få ett blåmärke. Ibland kan det vara lite svårt att stänga ögonlocket helt. För att undvika att ögat blir torrt och börjar skava bör du använda ögonsalva den första veckan.

Kontroller

Du som har fått ett snitt i huden får ta bort stygnen vid ett återbesök en vecka efter operationen. När såret har läkt syns ärret på ögonlocket obetydligt eller inte alls. Operationer på ögonlockets insida syr vi oftast med stygn som löses upp av sig självt.

Granskare Eva Dafgård Kopp, överläkare

Uppdaterad
1 mars 2022