Gå direkt till textinnehållet

Injektioner i ögat

Du får injektioner i ögat för att bromsa förloppet på din ögonsjukdom. Syftet är att minska en svullnad i gula fläcken. Med hjälp av behandlingen kan vi rädda dina synceller från att skadas permanent.

En svullnad i gula fläcken kan bero på flera olika sjukdomar, som alla påverkar hur kärlväggarna släpper igenom vätska. Det kan vara våt åldersförändring i gula fläcken, diabetes, blodproppar i näthinnans vener eller olika inflammationstillstånd.

Behandling

Hur många injektioner du får, och hur ofta, beror på hur sjukdomen utvecklar sig i just ditt öga.

När du kommer till oss förbereder vi dig för injektionen.

  • Vi tvättar huden runt ögat, droppar bedövning samt bakteriedödande droppar i ögat.
  • Du får en ögonlockshållare som håller ögat öppet. Den gör att du inte kan blinka när du får injektionen.
  • Du får sedan en steril duk över ansiktet. Duken har ett hål för ögat.
  • Vi ber dig hålla ögat stilla under ingreppet. Sedan sprutar vi in läkemedlet i ögat.

Så här kan du uppleva behandlingen

Injektionen tar bara några sekunder och gör sällan ont. Ofta, men inte alltid, kan du se läkemedlet som ett moln i synfältet. Ibland följer några luftbubblor med läkemedlet in i ögat. Då ser du små distinkta, svarta runda ringar nedåt i synfältet. De är helt ofarliga och försvinner inom ett par dagar.

Tumnagel från Sankt Eriks youtube kanal Tumnagel från Sankt Eriks youtube kanal Tumnagel från Sankt Eriks youtube kanal

Den här animationen visar en injektion med kärlhämmande läkemedel.

Efter behandlingen

Du kan gå hem direkt efter injektionen. När bedövningen släpper efter någon timme är det normalt att du känner irritation och sveda i ögat. Det går oftast över till nästa dag. Ibland kan du få väldigt ont när bedövningen släpper. Det beror nästan alltid på att du fått ett litet skrapsår på hornhinnan. Det är mycket smärtsamt men helt ofarligt. Symtomen klingar av inom cirka ett dygn. Du kan lindra besvären med fuktande ögondroppar och smärtstillande tablett som du köper receptfritt.

Under resten av dagen som du fått injektionen ska du undvika hård fysisk aktivitet. Dagen därpå finns inga begränsningar.

Allvarlig komplikation

Ögat kan bli allvarligt infekterat efter en injektion. Det är mycket ovanligt. Symtomen på en sådan infektion är att du hastigt drabbas av dimsyn, rodnad och värk när ögat har varit besvärsfritt innan. Symtomen kommer vanligtvis inom några dagar efter injektionen.

Kontakta retinamottagningen omgående om du misstänker en infektion i ögat. Vid akuta besvär på kvällar och helger bör du ringa 08-123 231 00. Då får du hjälp av vårdpersonal hos 1177 som ger dig råd om vart du ska vända dig.

Fortsatta behandlingar och kontroller

Injektionsbehandling är i de flesta fall inte en botande behandling utan en effektiv bromsbehandling. De flesta sjukdomar i näthinnan kräver därför upprepade behandlingar. Vi försöker hitta ett lämpligt intervall mellan injektionerna för att minska risken för försämring. Oftast kommer du därför bara på behandling, men ibland också kontroll.

Att tänka på

Det är viktigt att du kommer på dina bokade behandlingar för att hålla sjukdomen under kontroll. Blir intervallerna för långa riskerar du att sjukdomen försämras. Försök därför att undvika att boka om dina tider.

Granskare Urban Amrén, överläkare

Uppdaterad
9 juni 2022