Gå direkt till textinnehållet

Gas i ögat efter retinal kirurgi

Gasen har till uppgift att hålla näthinnan på plats under läkningen. För att gasbubblan ska hålla näthinnan på rätt plats kan du behöva ligga på magen eller på en speciell sida en tid efter operationen.

Gasbubblan påverkar din syn så att du ser sämre under en tid. Detta beror på reflexer och ändrad brytkraft.

Vad händer med gasen?

Gasen försvinner successivt av sig själv. Hur snabbt detta sker beror på vilken typ av gas du har fått i ögat. Räkna med att det tar mellan två och åtta veckor.

I takt med att gasen försvinner fylls ögat med kammarvätska. Detta gör att du så småningom ser en vätskenivå uppåt i synfältet.

Till slut blir gasbubblan så liten att den kan dela sig till små bubblor som sedan försvinner helt.

Hur märker jag att jag har gas i ögat?

Från början ser du gasbubblan som en svart cirkel eller en ring i ögat. Om du böjer dig framåt så hamnar blicken ovanför ringen eller cirkeln, och du ser lite tydligare. När du rör huvudet ser du också att bubblan rör sig.

Vad ska jag tänka på vid gas i ögat?

Position

För att uppnå god effekt efter operationen är det viktigt att du håller huvudet i en viss riktning eller ligger i rätt ställning.

Ögonläkaren informerar dig om vilket läge du ska hålla efter operationen.

Flyga

Flygförbud gäller om du har fått gas i ögat. Gasen expanderar när lufttrycket sjunker, vilket leder till smärta och ibland bestående synskador som inte går att behandla. Även en liten gasbubbla kan vara farlig.

Flygförbudet gäller under hela den tid som gasen finns kvar i ögat.

Hur länge gasen sitter kvar beror på vilken gas du fick vid operationen. Din läkare informerar dig om detta.

Köra bil

Du får inte köra bil så länge du har gas i ögat eller om du har en betydande synnedsättning. Rådgör med din läkare om när du får köra bil igen.

Granskare Aron Kristiansson, överläkare

Uppdaterad
20 februari 2023