Gå direkt till textinnehållet

Behandling vid basalcellscancer

Basalcellscancer kan tas bort på flera olika sätt, antingen genom en operation eller genom en frysbehandling. Metoden beror dels på typ av basalcellscancer, dels var tumören sitter.

Operation

Den vanligaste metoden är att operera bort tumören. Vi gör oftast operationen i lokalbedövning. Du kan då åka hem ungefär en halvtimme efter operationen.

En patolog undersöker sedan tumören i mikroskop både för att säkerställa diagnosen och för att se om vi har fått bort alla tumörceller.

Ibland gör vi en så kallad tvådagarsoperation om tumören är mycket stor. Vi opererar då bort tumören utan att sy ihop såret. I stället lägger vi om såret med ett förband och efter en eller två dagar kommer du tillbaka för en ny operation. Vi har då fått ett besked från patologen om hela tumören är borttagen eller inte.

Ibland behöver vi flytta eller transplantera hud för att få ihop såret, eller för att återskapa ett nytt ögonlock.

Efter operation

Efter operationen använder du salva i ögat för att minska risken för infektion samt för att minska skav och irritation om tumören suttit i direkt anslutning till ögat. Du kommer på ett återbesök efter ungefär en vecka och tar bort stygnen.

Kontroller

Vanligen får vi bort alla tumörceller vid det första behandlingstillfället. Det kan dock förekomma återfall som kräver ny behandling. Du bör själv kontrollera din hudkostym. Har du en gång haft basalcellscancer finns det en risk att få nya tumörer.

Frysbehandling

En frysbehandling innebär att vi fryser bort tumören med flytande kväve. Du har lokalbedövning.

Efter frysbehandlingen

Några timmar efter frysbehandlingen får du en kraftig svullnad i det behandlade området. Du kan även ha värk de första dagarna efter behandlingen.

Ögonlocken kan också svullna igen nästan helt. En svullnad kan även komma runt det andra ögat. Svullnaden sitter i mellan sju och tio dagar.

Det bildas ett sår efter behandlingen. Såret läker på ungefär tre veckor.

Känselbortfall i huden kan sitta kvar några månader efter frysbehandlingen. Huden kan bli ljusare i området som har behandlats. Detta brukar dock gå tillbaka efter några månader. Om ögonfransarna har försvunnit brukar de inte komma tillbaka.

Kontroller

Du kommer på återbesök efter behandlingen efter fyra månader samt efter ett år.

Granskare Eva Dafgård Kopp, överläkare

Uppdaterad
9 augusti 2022