Gå direkt till textinnehållet

Inåtvänt ögonlock

Ett inåtvänt ögonlock, så kallat entropion, är när ögonlocket rullar inåt och ögonfransarna skaver mot ögat. Tillståndet ger mycket besvär och kräver en operation.

Med stigande ålder förändras kroppens vävnader, elasticiteten i hud och bindväv minskar. I de undre ögonlocken kan detta ge besvär genom att ögonlocket inte ligger rättvänt mot ögat utan antingen vänder sig utåt eller rullar sig inåt.

Orsak

Den vanligaste orsaken till inåtvänt ögonlock är nedsatt elasticitet i ögonlockets bindväv. I vissa fall kan dessa tillstånd uppstå efter skador och upprepade inflammationer.

Symtom

Symtomen vid inåtvänt ögonlock är rodnad i ögonen och ökat tårflöde då ögonfransarna ligger och skaver mot ögat. Ögonfransarna kan rugga upp små sår på hornhinnan, något som kan vara mycket smärtsamt, som i sin tur kan leda till infektioner.

Den mest allvarliga komplikationen av ett inåtvänt ögonlock är skador på hornhinnan, som kan påverka synen.

Undersökning

Vid en undersökning av inåtvänt ögonlock tar vi reda på vad som orsakar tillståndet så att vi kan välja rätt behandlingsform.

Trots att det finns behandling som tillfälligt kan minska symtomen och skydda ditt öga från att ta skada, så behöver de flesta genomgå ett kirurgiskt ingrepp för att rätta till ögonlocket. En undersökning hjälper oss att förstå vad som ligger bakom tillståndet.

Läkaren undersöker ögonlockens läge, tänjbarhet och muskeltonus.

Behandling

Operation vid inåtvänt ögonlock innebär att vi med hjälp av kirurgi förkortar ögonlocket och stramar upp det. Operationen lindrar symptomen nästan omedelbart för patienten.

Granskare Eva Dafgård Kopp, överläkare

Uppdaterad
14 januari 2022