Gå direkt till textinnehållet

Blödning i ögat

En blödning i ögat, hyposfagma, är för det mesta en ofarlig blödning under ögats bindehinna. Du kan räkna med att blödningen minskar inom några dagar och är helt borta inom några veckor.

Rött öga, blödning under bindehinnan

Ett rött öga.

En blödning i ögat kan se otäck ut, men är helt ofarlig. De flesta har inga besvär, men en del känner en lätt irritation i ögat.

Om du en gång har haft en blödning i ögat är det inte ovanligt att du får det flera gånger.

Diagnos

En blödning i ögat kommer oftast spontant, ibland efter en hostattack eller en nysning eller efter att du har gnuggat dig i ögat.

När du har en blödning i ögat har ett litet blodkärl brustit och gått sönder. Blodet sprider sig över ögonvitan och syns tydligt eftersom bindehinnan är genomskinlig.

En spontan blödning i bindehinnan brukar inte vara förknippad med andra sjukdomar och behöver inte utredas. Synen påverkas inte av blödningen.

Behandling

En spontan blödning i ögat är inte farligt. Du kan räkna med att kroppen tar hand om blödningen, precis som vilket blåmärke som helst.

Blödningen på ögonvitan minskar snabbt och försvinner efter några dagar eller veckor beroende på hur stor den varit. Om du har fått en blödning till följd av ett slag mot ögat behöver du få ditt öga undersökt av en ögonläkare.

Granskare Eva Zand, överläkare

Uppdaterad
20 januari 2022