Gå direkt till textinnehållet

Basalcellscancer

Basalcellscancer är den vanligaste typen av hudcancer. Cancerformen sprider sig inte till andra delar av kroppen utan är avgränsad till just huden.

Den vanligaste orsaken till basalcellscancer är solen, men det finns även ärftliga faktorer. Risken att få basalcellscancer ökar med åldern.

Det bästa sättet att minska risken för basalcellscancer kring ögonen är att undvika att bli bränd av solen. Var i skuggan och använd hatt, solglasögon och solskyddsmedel.

Symtom

Basalcellscancer finns i olika former. Den vanligaste formen ser ut som en ny hudfärgad eller svagt röd knuta. Efterhand kan en kant bildas runt knutan och ett sår uppstå i mitten. Sitter knutan på ögonlockskanten kan ögonfransarna försvinna. Andra typer av basalcellscancer är sår eller eksemliknande fläckar som inte läker. Det finns även en diffus form som växer som en hård, vitskimrande och ärrliknande förändring.

Tumören växer oftast långsamt, men vi behöver ändå behandla den för att minska dess skada.

Undersökning

Vi undersöker storleken och läget på tumören för att välja lämplig behandling. Vi tar även ett hudprov från förändringen om diagnosen är osäker eller om utbredningen är diffus. Provtagningen sker under lokalbedövning.

Behandling

Vi kan ta bort tumören på flera olika sätt, antingen genom en operation eller genom en frysbehandling. Vilken behandling du får beror på vilken typ av basalcellscancer du har och var tumören sitter.

Granskare Eva Dafgård Kopp, överläkare

Uppdaterad
21 december 2023