Att stirra länge på en skärm utan regelbundna pauser påverkar ögonen. Du kan få falsk närsynthet och ögonkramp av att stirra länge på en skärm. Kännetecknen är att du ser suddigt på långt håll och har huvudvärk. Synhuvudvärk kommer under dagen och släpper om du tittar bort från skärmen.
Ögat kan också förslappas, vilket innebär att du får svårt att läsa på nära håll. Detta är normalt för personer i medelåldern, men i dag inträffar detta även för barn och unga. Det handlar då om en tillfällig förändring i ögat som går att behandla med läsglasögon under en period.
Tillstånden påverkar livskvaliteten. Sämre synfunktion gör det svårare att hänga med i till exempel skolan. Huvudvärken kan påverka koncentrationsförmågan.
Långsiktiga konsekvenser
Att stirra för mycket på kort avstånd kan få långsiktiga konsekvenser. När du tittar på nära håll hamnar bilden naturligt lite bakom ögat. Det som händer om man tittat väldigt mycket på nära håll är att ögat börjar växa mot bilden för att kompensera, då är ögat inte längre runt utan avlångt. Det är det som är närsynthet, ögat blir för långt när det anpassas till närseende, och man ser suddigt på långt håll. När ögat fortsätter att växa blir ögonväggen tunnare och det ökar risken för näthinneavlossning och grön starr när man blir äldre, sjukdomar som i sin tur kan leda till blindhet.
Tips för god ögonhälsa
Rådet för en god ögonhälsa är att använda sitt sunda förnuft. Undvik att sitta timme ut och timme in framför en skärm. Ta paus ofta, helst var femte minut.