Gå direkt till textinnehållet

"Om man vill bli ögonsjuksköterska är det här man ska vara"

Amelie har arbetat som ögonsjuksköterska på S:t Eriks Ögonsjukhus sedan 2009. Hör henne berätta om vad som gör att hon trivs på jobbet. 

Amelie är ögonsjuksköterska på S:t Eriks Ögonsjukhus. Foto: Kommunikationsavdelningen

Varför valde du att bli ögonsjuksköterska?

– Jag valde att bli sjuksköterska för att det är ett yrke med många valmöjligheter. Sedan var det en slump att det blev just ögonsjukvård. Jag började arbeta som allmänsjuksköterska på ögonmottagningen, sedan fick jag möjligheten att vidareutbilda mig till ögonsjuksköterska under ett år med bibehållen lön. 

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig? 

– Det varierar från dag till dag. I mitt arbete ingår bland annat att kontrollera patienters synskärpa, mäta ögontryck och att ta ögonbottenbilder. Jag arbetar både självständigt när jag har egen mottagning och i team runt patienten vid till exempel ögoninjektioner.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Det bästa med mitt jobb är mötena med patienterna. Våra patienter är väldigt tacksamma för vår hjälp, och vi får mycket positiv respons. Det är fint att ha ett arbete som gör skillnad för många patienter. 

Vilka fördelar finns det med ditt arbete?

– Arbetstiderna är bra och går att kombinera med familjeliv. S:t Erik är ett mindre sjukhus, vilket gör det är lättare att driva förändring när beslutsvägarna är korta. Cheferna är lyhörda för mina behov, och jag har möjlighet att utvecklas i min roll. 

Vem skulle du rekommendera att börja jobba som sjuksköterska på S:t Erik?

– Jag skulle rekommendera en person som är positiv, gillar att tänka nytt och är social. Det behöver inte vara någon som är ögonsjuksköterska, men någon som är nyfiken på ögonområdet. Ögat är ett litet organ, men ögonområdet är mer komplext och framför allt intressantare än jag tidigare kände till. 

Hur skiljer sig S:t Eriks Ögonsjukhus från andra arbetsplatser du varit på?

– Vi som arbetar på S:t Erik är väldigt nischade och på min mottagning kan vi mycket om en liten del av ögat. Ögonområdet är ett väldigt spännande fält, där det sker mycket forskning, dessutom utvecklas tekniken hela tiden. Hos oss har vi den senaste apparaturen och kan göra avancerade undersökningar. Om man vill bli ögonsjuksköterska är det här man ska vara.  

Uppdaterad
8 augusti 2023