Gå direkt till textinnehållet

Magisteroptiker José gör skillnad på ögonakuten

José Maluenda har arbetat som magisteroptiker på ögonakuten sedan 2015. Han beskriver sitt arbete som både lärorikt och stimulerande. Ögonakuten är en plats där han känner att han gör skillnad för patienterna. 

Magisteroptiker José Maluenda. Foto: Kommunikationsavdelningen

Varför valde du att bli optiker? 

– Jag började själv gå till en optiker när jag var åtta år gammal, och det var då mitt intresse för ögon och syn väcktes. Senare blev optik ett av mina favoritområden på fysiklektionerna. Mitt intresse för sjukvård, medicin och teknik gjorde sammantaget att jag bestämde mig för att bli optiker och sedan ta en magisterexamen för att jobba inom ögonsjukvården. 

Hur ser en typisk arbetsdag ut? 

–  På ögonakuten varierar dagarna mycket. Ibland är det hektiskt med komplicerade fall och många patienter, medan andra dagar är lugnare med rutinmässiga undersökningar och färre patienter. Jag bedömer och prioriterar patienters behov av akut vård, mäter ögontryck och synskärpa, fotograferar ögonbotten och gör synfältsundersökningar för att upptäcka problem eller sjukdomar. Ibland tar jag bort skräp från ögats yta, som metall- eller träflisor. Jag handleder även studenter och svarar på frågor från 1177:s personal och andra akutmottagningar och vårdavdelningar. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

–  Det bästa med mitt jobb är att jag kan utveckla min kompetens som optiker på ett unikt sätt. Jag träffar patienter i alla åldrar med ögonbesvär som rör hela ögat, från vanliga till ovanliga fall som inflammationer, skador, sällsynta sjukdomar och neurologiska tillstånd. Det är patientfall som få andra optiker får se och uppleva under sitt yrkesliv. Jag lär mig ständigt och hanterar fler utmanande fall baserat på min erfarenhet. Sedan har jag också väldigt trevliga och kompetenta kollegor som bidrar till en god arbetsmiljö, det gör det lätt att gå till jobbet.

Vem skulle du rekommendera att söka ett jobb som optiker på ögonakuten? 

–  Om du är intresserad av akut ögonsjukvård och att vårda patienter med problem som rör hela ögat, då är det här platsen för dig. Det här jobbet passar dig som vill utveckla dig till en skicklig och säker kliniker som snabbt kan hantera akuta ögontillstånd. Det är också bra om du gillar att arbeta både självständigt och i team eftersom vi lär av varandra. 

Vad är viktigt för att du ska trivas på en arbetsplats?

– Det viktigaste är att jag hela tiden utvecklas och känner mig uppskattad på jobbet. Spännande arbetsuppgifter och bra relationer med kollegorna är också viktigt på alla sätt.

Uppdaterad
12 oktober 2023