Armaghan, ortoptist.
Foto: Kommunikationsavdelningen
När Armaghan Nourbakhsh var klar med sin sjuksköterskeutbildning visste hon inte att hon skulle hamna inom ögonsjukvården. Men när Armaghan var hos sin optiker för en synundersökning fick hon tipset att kolla upp ortoptistyrket. Det ledde till att hon sökte en tjänst på ögonakuten på S:t Eriks Ögonsjukhus, där hon trivdes mycket bra.
Efter att ha jobbat som sjuksköterska i drygt ett år på ögonakuten, bestämde hon sig för att vidareutbilda sig. Hon påbörjade först en utbildning till ögonsjuksköterska och gick sedan vidare till en utbildning för att bli ortoptist.
– Jag valde att vidareutbilda mig för att jag ville utveckla mina kunskaper inom ögonområdet och för att jag tyckte att det verkade roligt att få jobba med barn. Innan jag började min utbildning fick jag chansen att följa med och se hur det var att jobba på barn- och skelningsmottagningen på S:t Erik. Det gav mig en bra bild av yrket.
Om man vill bli ortoptist måste man först utbilda sig till ögonsjuksköterska, en distansutbildning som omfattar 60 högskolepoäng. Efter att ha arbetat som ögonsjuksköterska kan man sedan fortsätta med en ettårig heltidsutbildning på distans för att bli ortoptist.
Efter ett års utbildning var Armaghan klar som utbildad ortoptist. Det innebär att hon nu är specialiserad på att undersöka, diagnostisera och behandla syn- och samsynsproblem hos både barn och vuxna.
– Jag gör många undersökningar och bedömningar självständigt, vilket är både roligt och utmanande. I början var jag lite nervös, men det finns alltid kollegor att fråga om hjälp om det behövs.
Ett självständigt och stimulerande yrke
Förutom att arbeta självständigt är det mycket annat som är stimulerande med yrket, menar hon.
– Mötet med barnen är särskilt givande – vissa är glada, andra blyga, och många har kanske inte så mycket tålamod. För att få med varje barn i olika undersökningar måste jag vara kreativ och anpassa mig. Det är roligt att vara en del av deras värld ett tag och försöka förstå dem på deras nivå.
För den som är intresserade av att följa i Armaghans fotspår ger hon några råd.
– Följ ditt intresse. Om du är intresserad av att lära dig mer om ögonsjukvård, gillar att arbeta självständigt och tycker om att interagera med barn, kan ortoptistyrket vara rätt för dig. Dessutom får du studielön under utbildningen till ortoptist, vilket är en stor fördel.
Hur vill du fortsätta utveckla dig inom ögonsjukvården?
– Just nu är jag mest inriktad på att få mycket klinisk erfarenhet och att träffa många patienter. Framöver överväger jag att skriva en D-uppsats för att kunna få en magister- eller kandidatexamen eftersom det inte var inkluderat i min tidigare utbildning. Jag hoppas att detta ger mig möjlighet att forska inom ett område som intresserar mig.
Läs mer om hur du vidareutbildar dig inom ögonsjukvården.