Gå direkt till textinnehållet

”Det bästa är kollegorna”

Matilda Prim arbetar som sjuksköterska på ögonakuten. En arbetsplats hon beskriver som stimulerande och lärorik – mycket tack vare fantastiska kollegor.

Sjuksköterska som tittar in i kameran. I bakgrunden finns läkemedel på hyllor.
Matilda Prim. Foto: Kommunikationsavdelningen.
Varför valde du att bli sjuksköterska?

– Jag ville jobba med människor och få möjlighet att göra skillnad för någon annan. När jag sökte mig till ögonsjukvård insåg jag att ”det här är grejen”. Ögat är ett komplext och viktigt organ som det finns mycket att lära sig om och fördjupa sig inom. 

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig? 

– Ingen dag är den andra lik. I mitt arbete ingår bland annat att göra synundersökningar. Vissa dagar triagerar jag, vilket innebär att göra en bedömning av patientens vårdbehov, utifrån patientens symtom, besvär och sjukdomshistoria, så att de mest allvarliga eller brådskande fallen behandlas först. Andra dagar arbetar jag som koordinator och ser till att de mest behövande patienterna får mest resurser. Ibland behövs vi på Karolinska universitetssjukhuset, som ligger tvärs över gatan. Då går jag och en läkare dit för att konsultera vid ögonbedömningar. Till exempel om en person blivit skadad i en trafikolycka och har svårt att förflytta sig, då kan vi genomföra undersökningen på plats för att se om personen till exempel har en fraktur i ögonhålan. 

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Det bästa är kollegorna. Vi är ett jättebra gäng där alla på akuten; optiker, sjuksköterskor, undersköterskor, specialistläkare och ST-läkare samarbetar och hjälps åt. Patienterna är allas ansvar och tillsammans ser vi till att erbjuda bästa möjliga vård. Alla är väldigt kunniga inom sina områden, vilket gör jobbet kul och inspirerande. 

Vilka fördelar finns det med ditt arbete?

– Jobbet är stimulerande och utvecklande. Vi möter patienter med alla typer av ögonbesvär, från de med kroniska sjukdomar till de som aldrig tidigare har haft något ögonbesvär. Det är en bredd och jag lär mig alltid något nytt. En annan fördel är att vi mestadels har dagspass, även om helg- och kvällsjobb förekommer.

Vem skulle du rekommendera att börja jobba som sjuksköterska på S:t Erik?

– Jag skulle rekommendera alla som är det minsta nyfiken på ögonområdet att söka sig hit. Det är en spännande arbetsplats med många fantastiska och kompetenta kollegor. Vi är en sammansvetsad grupp som drivs av att skapa förändring till det bättre. Om man är engagerad, intresserad och vill utveckla sig, så kan man få ut mycket av att jobba här. Du behöver inte vara specialutbildad inom ögonsjukvård, utan vi lär upp dig som är ny. 

Uppdaterad
13 maj 2024