”Häftigt att få jobba med de allra bästa”
Kajn Wikström har arbetat som undersköterska på S:t Eriks Ögonsjukhus sedan 2008 varav de senaste sex åren på ögonplastikmottagningen där hon stormtrivs.
Kajn Wikström.
Foto: Jens Sølvberg
Kajn började arbeta på dagkirurgen och fortsatte sedan på ögonakuten. Det var spännande och lärorika år, men efter ett tag ville hon ha nya utmaningar. Då fick hon chansen att börja jobba på ögonplastikmottagningen.
– Jag hade aldrig tidigare jobbat på operation och tänkte ”hur ska detta gå?” Men det har gått jättebra.
På ögonplastiken behandlas patienter i alla åldrar, från hela landet. Till mottagningen kommer patienter med skador eller andra sjukdomar i ögonlock och ögonhåla. Det kan vara patienter som behöver ta bort en cancertumör runt ögat, operera bort ett öga eller som har för trånga tårvägar. Det kan också vara en patient som skadat ögonlocket i en olycka och behöver sy ihop det för att behålla funktionerna. Till mottagningen kan det även komma patienter i behov av att höja eller sänka ögonlocken.
På ögonplastiken behandlas patienter i alla åldrar, från hela landet.
Foto: Jens Sølvberg
I Kajns arbetsuppgifter ingår att hjälpa operationssköterskan vid operationer och se till att hon har allting på sitt bord. Det är även hon som dokumenterar allting som sker under operationen. I hennes jobb ingår det dessutom att göra specialbeställningar. Det är inte så många i Sverige som specialiserat sig på ögonsjukvård, och ögonplastikmottagningen behöver specialinstrument. Ibland får Kajn eftersöka dem hos återförsäljare.
Ibland eftersöker Kajn specialinstrument hos återförsäljare.
Foto: Jens Sølvberg
Kajn tar även hand om patienter både före och efter operationen och ser till att de mår bra.
– Eftersom vi bara opererar vakna patienter kan de ibland vara oroliga. Då kan man behöva hålla dem i handen och prata lite lugnande med dem.
Undersköterskorna på ögonplastikmottagningen assisterar även läkarna med att till exempel ta prover från tumörer. När patienterna kommer på återbesök efter operationen hjälper undersköterskorna till att ta bort stygn och att göra protesutprovningar.
Undersköterskor hjälper bland annat patienter att ta bort stygn och att göra protesutprovningar.
Foto: Jens Sølvberg
Kajn menar att ingen dag är den andra lik och det är just det som gör jobbet så roligt. Hon gillar också att arbeta i team. På ögonplastikmottagningen arbetar en liten grupp på mellan 15 och 20 personer som fikar, äter lunch och har möten tillsammans där olika patientfall diskuteras.
– Det är lite häftigt att jag får jobba med de allra bästa. Våra läkare är väldigt framstående internationellt vilket gör att det är många kollegor runt om i världen som vill komma hit och se hur vi jobbar. Det känner jag en stolthet över. Alla är lika mycket behövda här och vi hjälps åt. Att vara i en sådan här miljö är oerhört inspirerande, och man lär sig hela tiden någonting nytt, du blir aldrig fullärd. Våra läkare som snart ska gå i pension kan fortfarande säga ”ja det här har jag hört talas om, det måste vi testa”. Alla är så nyfikna hela tiden och då dras man med i den nyfikenheten.
I Kajns arbetsuppgifter ingår att hjälpa operationssköterskan vid operationer. Det är även hon som dokumenterar allting som sker under operationen.
Foto: Jens Sølvberg