Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Premiär för den första genanalysen av uveala melanom

Premiär för den första genanalysen av uveala melanom

28 februari 2024

För en tid sedan skickades de första proverna för genanalys av uveala melanom från S:t Eriks Ögonsjukhus till SciLifeLab. Det är Gustav Stålhammar och hans forskningsteam vid Karolinska Institutet som infört en ny analysmodell som på ett mycket precist sätt kan förutsäga risken för dottertumörer.

Gustav Stålhammar och hans forskningsteam har tagit fram en analysmodell för att kunna förutsäga risken för dottertumörer vid uvealt melanom.

Analysmodellen kommer att kunna leda till en förbättrad överlevnad för cancerpatienter. Det har tagit tid att utveckla, validera och införa analysmodellen.

– Nu kan vi med större precision förutsäga en patients risk att dö av sitt melanom. Det innebär att resurser kan fördelas mer effektivt och patientvården kan individualiseras genom anpassad information och uppföljning, säger ögononkolog, ögonpatolog och forskargruppsansvarig Gustav Stålhammar.

– Till en början kommer vi kunna erbjuda testet till kanske hälften av patienterna, men på sikt vill vi förstås kunna göra det till nästan alla.

Uppdaterad
15 mars 2024