Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Nyårskarameller från S:t Eriks Ögonsjukhus

Nyårskarameller från S:t Eriks Ögonsjukhus

30 december 2024

Det har varit ett händelserikt år på S:t Eriks Ögonsjukhus med många framsteg inom ögonsjukvården och forskningen. Här följer ett axplock av höjdpunkterna från 2024.

S:t Eriks Ögonsjukhus fotograferat under kvällstid.

FEBRUARI

Individanpassad vård inom ögononkologi banar väg för effektivare behandlingar - S:t Eriks Ögonsjukhus

Precisionsmedicin kan vara en nyckel mot ögoncancer.  Ett blodprov för att förutsäga risken för metastaser, en klassifikation för prognos och en ny DNA-analysmetod är tre sätt att individanpassa ögonsjukvården.

Eye tracking-teknik i ögonsjukvården kan snabbare avslöja neurologiska sjukdomar - S:t Eriks Ögonsjukhus

Avvikelser i ögonrörelser kan avslöja många olika neurologiska sjukdomar. Men hittills har inte teknik för att registrera ögonrörelser, som länge använts inom forskningen, använts i ögonsjukvården. Ett projekt på S:t Eriks Ögonsjukhus ska visa om det är möjligt.

Över 900 sällsynta ögonsjukdomar specificerade av europeisk expertgrupp - S:t Eriks Ögonsjukhus

Den 29 februari uppmärksammades den internationella dagen för sällsynta sjukdomar. 2022 blev S:t Erik som enda svenska ögonklinik fullvärdig medlem i den europeiska expertgruppen för sällsynta ögonsjukdomar – ERN-EYE – där över 900 sällsynta ögonsjukdomar specificerats.

MARS

Glaukompatienter kan mäta tryck och överföra data utan att uppsöka sjukvården - S:t Eriks Ögonsjukhus

Tidigare studier har visat att det är en tillförlitlig metod att låta glaukompatienter själva mäta sitt ögontryck hemma. Nu visar ytterligare en studie att många patienter både klarar att lära sig att hantera en tryckmätare och att överföra data utan att behöva uppsöka sjukvården.

S:t Eriks Ögonsjukhus har landets mest specialiserade kontaktlinsmottagning - S:t Eriks Ögonsjukhus

Den mest specialiserade kontaktlinsmottagningen i landet finns på S:t Eriks Ögonsjukhus. Här individanpassas kontaktlinser, så kallade medicinska linser, för personer med ögonsjukdomar, ögonskador eller svår synnedsättning där vanliga glasögon inte är tillräckliga.

Ny laser ger skonsam behandling av näthinnan - S:t Eriks Ögonsjukhus

Personer med skador i näthinnan kan behöva behandlas med laser. Nu kan behandlingen bli både säkrare och bekvämare med hjälp av den nya laser-apparat som S:t Eriks Ögonsjukhus skaffat. Risken för biverkningar kan minska och likaså skador på omgivande vävnad.

MAJ

Första patienten i Sverige testar bromsmedicin mot hittills obotlig ögonsjukdom - S:t Eriks Ögonsjukhus

Hittills har sjukvården inte kunnat erbjuda någon behandling för den vanligaste varianten av åldersförändringar i gula fläcken. I en internationell läkemedelsstudie har nu den första patienten i Sverige behandlats med en ny genterapi vid S:t Eriks Ögonsjukhus.

Bildstöd och positivt språk underlättar för barn att ta ögondroppar - S:t Eriks Ögonsjukhus

På S:t Eriks Ögonsjukhus barn- och skelningsmottagning har undersköterskorna utvecklat ett sätt som gör det lättare för barn att ta ögondroppar. De använder ett bildstöd som visar hur det går till att få ögondroppar och de använder ett positivt språk för att minska barnens oro inför behandlingen.

SEPTEMBER

Genterapi ger hopp vid ärftlig blindhet - S:t Eriks Ögonsjukhus

Forskare vid Karolinska Institutet och S:t Eriks Ögonsjukhus har i en ny studie visat att genterapi kan förbättra synen hos patienter med sjukdomen Bothnia dystrofi, en form av ärftlig blindhet, särskilt vanlig i Västerbotten. Studien är publicerad i Nature Communications.

Internationella samarbeten stärker ögonsjukvården - S:t Eriks Ögonsjukhus

Genom internationella kongresser och samarbeten driver Elin Bohman, ögonplastik- och orbitakirurg på S:t Eriks Ögonsjukhus, utvecklingen framåt inom ögonplastikkirurgi. Nyligen föreläste hon på ESOPRS-kongressen Rotterdam och blev invald i styrelsen för den prestigefyllda organisationen. Med besök från kollegor från olika länder skapas ett ömsesidigt lärande som förbättrar vården för patienter världen över.

OKTOBER

S:t Eriks Ögonsjukhus deltog på Innovationsfondens dag - S:t Eriks Ögonsjukhus

Den 4 oktober deltog S:t Eriks Ögonsjukhus på Innovationsfondens dag där besökare fick en inblick i hur eye-tracking-teknik används inom ögonsjukvården. Ögonläkarna Frank Träisk och Andrew Nolan, fick tillsammans med optiker och docent Tony Pansell presentera sitt projekt om att analysera ögonrörelser vid neurologiska sjukdomar.

 

Internationellt samarbete för att förbättra medicinsk utbildning i Sydkorea - S:t Eriks Ögonsjukhus

S:t Eriks Ögonsjukhus har ingått ett samarbetsavtal med Korean Association of Medical Colleges. Samarbetet, som inleddes i början av året, syftar till att förbättra den medicinska utbildningen för koreanska läkare och forskare genom ett globalt utbytesprogram. Förra veckan fick S:t Eriks Ögonsjukhus besök från Seoul National University.

Norrtälje sjukhus planerar samarbete med S:t Eriks Ögonsjukhus - S:t Eriks Ögonsjukhus

Norrtälje sjukhus har tillsammans med S:t Eriks Ögonsjukhus inlett planeringen av ett samarbete som ska ge Norrtäljeborna fortsatt tillgång till högkvalitativ ögonsjukvård, delvis tack vare distansdiagnostik med hjälp av ny teknik.

NOVEMBER

Melissa Jöe disputerar om hur nervceller kan skyddas vid glaukom - S:t Eriks Ögonsjukhus

Den 29 november försvarade Melissa Jöe, doktorand vid S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet, sin avhandling Targeting neuronal NAD production through NMNAT2 for neuroprotection. Avhandlingen handlar om att utveckla nya behandlingsmetoder för att skydda ögats nervceller, vilket kan hjälpa personer med glaukom att bevara sin syn längre.

Mobil ögonbottenfotografering gör vården mer tillgänglig för diabetespatienter - S:t Eriks Ögonsjukhus

Patienter med diabetes löper större risk att få förändringar i näthinnan, som utan behandling kan leda till försämrad syn eller blindhet. Den säkraste metoden för att hitta tidiga synhotande förändringar är att regelbundet fotografera sin ögonbotten. Den mobila ögonbottenfotograferingen är ett sätt att få fler patienter att få den förebyggande vård de behöver för att skydda sin syn.

DECEMBER

Athanasia Skriapa-Manta disputerar med avhandling om medfödda synnervsmissbildningar hos barn - S:t Eriks Ögonsjukhus

Den 6 december försvarade Athanasia Skriapa-Manta, biträdande överläkare, barnoftalmolog och skelningskirurg, sin avhandling med titeln ’’Congenital Optic Disc Malformations: Prevalence, Clinical and OCT Findings, Long-term follow-up and Quality of Life’’. Avhandlingen handlar om barn som föds med synnervsmissbildningar och syftar till att öka förståelsen för dessa sällsynta och komplexa tillstånd.

Forskning i fokus på Nobeldagen - S:t Eriks Ögonsjukhus

Den 10 december inleddes Nobeldagen på S:t Erik med att fem forskargrupper gav korta presentationer om sina pågående forskningsprojekt.

AI-verktyg kan göra det lättare att upptäcka ögoncancer - S:t Eriks Ögonsjukhus

Gustav Stålhammar, specialistläkare vid S:t Eriks Ögonsjukhus och docent vid Karolinska Institutet, har tillsammans med sin forskargrupp utvecklat ett AI-verktyg som kan förbättra möjligheterna att upptäcka och behandla den aggressiva cancerformen ögonmelanom.

 

UTMÄRKELSER, STIPENDIER OCH EXPERTUPPDRAG

Zaid Al-Sharbaty, specialistläkare och biträdande överläkare får ST-läkarnas pris Guldögat 2024 för bästa handledare.

Richard Allen, en av världens främsta experter inom ögonplastikkirurgi började i september på S:t Eriks Ögonsjukhus för att bli en del av teamet på ögonplastiksektionen.

Anna Cullhed Farrell, retinaspecialist på S:t Eriks Ögonsjukhus, har tilldelats S:t Eriks Ögonforskningsstiftelses stipendium på 50 000 kr för studien: Biomarkers predicting recurrence risk in patients with quiescent neovascular AMD

Elina Drevstam, sjuksköterska och Nedicto Entenza, ögonsjuksköterska från S:t Eriks Ögonsjukhus, har blivit uttagna till det regiongemensamma programmet Morgondagens chef som riktar sig till framtida ledare inom vården.

Melissa Jöe, doktorand samt Navid Golpour och Jonathan Bernd, ST-läkare får S:t Eriks Ögonforskningsstiftelses stipendie på 50 000 kronor var för deras forskningsstudier om glaukom och åldersrelaterad makuladegeneration (AMD).

Sten Kjellström, vd för S:t Eriks Ögonsjukhus, har valts till ledamot för World Association of Eye Hospitals, WAEH. Detta innebär att Sten Kjellström fått förtroendet ytterligare en mandatperiod.

Sai Kocherlakota, Pete Williams och James Tribble, forskare vid S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet, får totalt 1, 5 miljoner kronor i anslag från Stiftelsen Kronprinsessan Margaretas Arbetsnämnd för synskadade och Synskadades Vänner i Gävleborg för forskning kring behandling av glaukom.

 

Dalia Merkland, specialistläkare får 100 000 kronor för sitt forskningsprojekt som syftar till att kartlägga och analysera komplikationer som kan uppstå i samband med gråstarrsoperationer.

Tony Pansell, docent och optiker vid S:t Eriks Ögonsjukhus har utsetts till professor i optometri vid Karolinska Institutet. Han forskar om synfunktion och behandlingsmetoder vid förvärvade hjärnskador.

Kristina Teär Fahnehjelm, adjungerad professor vid Karolinska Institutet och överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus, har beviljats 500 000 kronor i anslag från stiftelsen Promobilia för sitt forskningsprojekt om synnervsmissbildningar hos barn. Projektet kommer att pågå i två år.

Pete Williams, forskargruppsledare och lektor vid Karolinska Institutet och S:t Eriks Ögonsjukhus, har beviljats 600 000 kronor i anslag från stiftelsen Promobilia för sitt projekt med titeln Dubbel inriktning av neuroprotektion och neuroregeneration i synnerven. Projektet kommer att pågå i två år.

Granskare Karin Dahlström

Ansvarig Hanna Mellbin

Uppdaterad
30 december 2024