Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Ny laser ger skonsam behandling av näthinnan

Ny laser ger skonsam behandling av näthinnan

22 mars 2024

Personer med skador i näthinnan kan behöva behandlas med laser. Nu kan behandlingen bli både säkrare och bekvämare med hjälp av den nya laser-apparat som S:t Eriks Ögonsjukhus skaffat. Risken för biverkningar kan minska och likaså skador på omgivande vävnad.

Anne-Cathrine Söderberg, överläkare och näthinnespecialist.

Den nya lasern används bland annat för att behandla förändringar i gula fläcken, diabetesförändringar i näthinnan och hål på näthinnan. 

– Den här tekniken gör det möjligt att behandla förändringar i näthinnan med minimal påverkan på frisk vävnad. Den är skonsam för vävnaderna och kan minska behovet av injektioner i ögat, säger överläkare och näthinnespecialist Anne-Catherine Söderberg.

Lasern är utrustad med kamera, dator och styrsystem, och skiljs från annan laserteknik eftersom behandlingen kan bli helt automatiserad. Den stannar till exempel automatiskt om patienten blinkar för att undvika felbehandlingar. Dessutom finns en mikropulsfunktion som triggar läkningsprocessen i näthinnan och tillåter upprepade behandlingar på samma ställe vid behov. 

– Vi är glada att vi kan erbjuda en behandling som är både säker och skonsam för patienten. Dessutom kan lasern bli ett bra utbildningsinstrument för yngre läkare. 

Ansvarig Kommunikationsavdelningen

Uppdaterad
22 mars 2024