Glaukom är en allvarlig ögonsjukdom som drabbar miljontals människor världen över. Idag finns inget botemedel, men det finns behandlingar som kan sänka trycket i ögat och bromsa sjukdomens utveckling.
Vad handlar din avhandling om?
– I min avhandling undersöker vi hur vi kan öka mängden av molekylen NAD i ögats nervceller. Målet är att bromsa den nedbrytning av nervceller som ofta sker vid glaukom och därmed skydda cellerna från att dö. Genom att identifiera nya läkemedelsmolekyler som kan höja NAD-nivåerna i nervcellerna hoppas vi kunna utveckla en ny behandlingsmetod för glaukom.
Vilka är de viktigaste resultaten?
– Vi har studerat över 70 olika läkemedelsmolekyler och identifierat flera som effektivt ökar NAD-nivåerna i ögats nervceller. Några av dessa molekyler verkar även ha en skyddande effekt på nervcellerna. Det är ett lovande första steg mot att utveckla nya läkemedel.
Vad hoppas du att den nya kunskapen kan leda till?
– Jag hoppas att forskningen kan bidra till utvecklingen av nya behandlingar för neurodegenerativa sjukdomar som glaukom och Alzheimers sjukdom. Målet är att förbättra livskvaliteten för de som drabbas.
Vad ska du göra när du är klar med din avhandling?
– Först ska jag ta en välförtjänt semester. Sedan vill jag fortsätta forska inom det här området för att utveckla läkemedel mot glaukom.
Läs mer
Disputation Melissa Jöe 29 november, 9.30-12.30, aulan, -1, S:t Eriks Ögonsjukhus, Eugeniavägen 12
Melissa Jöe avhandling