Grattis, hur känns det?
– Bra! Det känns väldigt kul att den forskning vi gör uppmärksammas och får uppskattning, säger Anna Cullhed Farrell.
Kan du berätta lite mer om din studie?
– I vår studie undersöker vi patienter med våt åldersrelaterad makuladegeneration som har fått injektioner mot svullnad i gula fläcken, men där behandlingen avslutats efter att sjukdomen varit inaktiv en period. Vi vet att många patienter drabbas av återfall med svullnad eller blödning i gula fläcken efter avslutad behandling, men vi vet inte hur ofta detta händer, när det sker eller vilka patienter som löper högre risk att drabbas. I studien följer vi 220 patienter under två år efter deras sista injektion. Vi följer upp patienterna var tredje månad med synprövning, ögonbottenundersökning och fotografering med mätning av näthinnan och dess cirkulation. Undersökningarna hjälper oss att bedöma om det finns vätska i eller under näthinnan och om det finns förändringar i näthinnans struktur. Vi undersöker också om det finns sjuka kärl under näthinnan och hur de utvecklas över tid. Målet är att se om vi kan hitta några speciella kännetecken som är gemensamma för de patienter som får återfall i studien.
På vilket sätt kan den här studien ha betydelse för patienter?
– Genom att identifiera dessa högriskpatienter hoppas vi kunna hitta markörer som kan användas för att bättre anpassa uppföljningen av våra patienter i framtiden. Förhoppningsvis kan en individualiserad uppföljning minska risken för att återfall upptäcks för sent och därmed också minska risken för synförlust. Dessutom kan vissa patienter kanske undvika onödiga sjukhusbesök och behandlingar, och i stället få uppföljning närmare sitt hem, säger Anna Cullhed Farrell.
Mer info
Ögonforskningsstiftelsen har till ändamål att genom gåvor och donationer främja vetenskaplig forskning och utbildning i ögonkirurgi genom att dela ut ekonomiskt stöd och bidrag till lovande forskare. Läs mer om stiftelsen här.