Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Transplantation av synceller tillverkade från embryonala stamceller kan återställa förlorad syn

Transplantation av synceller tillverkade från embryonala stamceller kan återställa förlorad syn

29 januari 2023

En ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Molecular Therapy, visar att transplanterade synceller som tillverkats från embryonala stamceller kan återställa synen.

I framtiden kan vi kanske förhindra blindhet vid ärftlig näthinnedegeneration och makuladegeneration genom att transplantera nya synceller.

Näthinnans synceller, tappar och stavar, är en typ av nervceller som är nödvändiga för att vi ska kunna se. Sjukdomar som ärftlig näthinnedegeneration och makuladegeneration leder till blindhet när syncellerna dör och kroppen saknar förmåga att ersätta dem. Att framställa och transplantera nya synceller från embryonala stamceller skulle i teorin kunna ersätta förlorade synceller och på så sätt återställa förlorad syn.

I en nyligen publicerad vetenskaplig artikel har en forskargrupp ledd av Anders Kvanta och Helder André vid Karolinska Institutet och S:t Eriks Ögonsjukhus, i samarbete med forskare från Duke National University i Singapore, utvecklat en teknik för att på ett snabbt och effektivt sätt framställa nya synceller från embryonala stamceller.

De framställda syncellerna hade stora likheter med vanliga synceller. När cellerna transplanterades till djur överlevde cellerna och kunde bilda nya nervkopplingar med både möss och kaniners egna näthinneceller. Genetiskt blinda möss återfick förmågan att orientera sig i en vattenlabyrint, vilket visar att de transplanterade syncellerna kan återställa förlorad syn.

En nackdel med den metod som utvecklats för att producera synceller från embryonala stamceller är att en relativt låg andel av cellerna mognade till synceller, och då bara till stavarnas och tapparnas förstadier.

– Det här är ett mycket lovande första steg och resultaten från djurstudierna är väldigt uppmuntrande. Genom att förbättra produktionen av nya synceller från embryonala stamceller kommer synresultatet att bli ännu bättre, säger Helder André.

– Resultatet från den här studien visar att vi i framtiden kanske kan förhindra blindhet vid ärftlig näthinnedegeneration och makuladegeneration genom att transplantera nya synceller som framställts från stamceller.

Uppdaterad
3 februari 2023