Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Ny klassifikation gör det lättare att förutsäga prognos vid uvealt melanom

Ny klassifikation gör det lättare att förutsäga prognos vid uvealt melanom

6 november 2023

Forskare vid S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet har i ett internationellt samarbete tagit fram en ny och bättre klassifikation av den aggressiva ögoncancern uvealt melanom. Studien publiceras i den ansedda tidskriften Ophtalmology.

Ögonspecialist och cancerforskare Gustav Stålhammar har medverkat till en ny klassifikation för uvealt melanom.

En stor andel av de patienter som drabbas av uvealt melanom utvecklar dottertumörer och dör av sin sjukdom. I studien har forskarna utarbetat ett sätt att uppskatta tumörens volym, istället för enbart dess största diameter och tjocklek.
– Med den här nya klassifikationen kan vi bättre förutse vilka patienter som kommer att utveckla dottertumörer och vilka som inte kommer att göra det. På så sätt kan vi ge patienterna bättre information och dessutom får vi bättre möjligheter att utveckla effektiv behandling, säger ögonspecialist och cancerforskare Gustav Stålhammar, som nu ser fram emot att kunna fastställa den nya klassifikationen och införa den kliniskt runt om i världen.

Studien är ett samarbete mellan forskare från S:t Eriks Ögonsjukhus, Karolinska Institutet, Moorfields Eye Hospital, Oxford University, Wills Eye Hospital och Liverpool Ocular Oncology Centre.
 
Länk till artikeln

Uppdaterad
7 november 2023