Glaukom är en obotlig sjukdom som leder till synförlust och blindhet och drabbar runt 80 miljoner människor världen över, varav cirka 100 000 – 200 000 i Sverige. Risken är hög för att patienterna blir blinda på ett öga.
Tidigare djurstudier har visat att det förekommer inflammatoriska händelser i näthinnan och synnerven vid glaukom. På grund av brist på välbevarad mänsklig vävnad från lämpliga patienter har det dock varit svårt att bekräfta att samma processer sker i människor.
Men tack vare de noggrant dokumenterade ögon från patienter som tidigare behövt operera bort ett öga på grund av blindhet och smärta som finns väl bevarade på S:t Eriks laboratorium för ögonpatologi, kan nu forskarna bekräfta att det förekommer inflammationer även hos människor.
– Studien är viktig eftersom den visar att inflammation kan vara en faktor som ger skador i näthinnan och synnerven tidigt i sjukdomsförloppet. Nu har vi större möjligheter att hitta nya behandlingsalternativ, säger Pete Williams, forskargruppsledare vid Karolinska Institutet.
– Det är kul och viktigt med samarbete mellan forskargrupper. Det här projektet är ett bra exempel på att patologisektionen är en viktig resurs och i många fall en förutsättning för den forskning som görs på S:t Erik, säger Gustav Stålhammar, forskargruppsledare vid Karolinska Institutet samt chef för patologisektionen vid S:t Eriks Ögonsjukhus.
Fakta om studien
Studien leddes av forskargruppsledare och lektor Pete Williams, biträdande lektor James Tribble samt forskargruppsledare och patolog Gustav Stålhammar. I teamet ingick även yngre läkare och gästforskare (Erasmus).
Länk till artikeln.