Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > S:t Eriks Ögonsjukhus uppmärksammar glaukomveckan

S:t Eriks Ögonsjukhus uppmärksammar glaukomveckan

8 mars 2022

Den internationella glaukomveckan har inletts och pågår från 6 till 12 mars. Syftet med världsglaukomveckan är att uppmärksamma glaukom, dess riskfaktorer och betydelsen av tidig upptäckt för att bromsa sjukdomsutvecklingen.

Synundersökning

Sjukdomen kommer oftast smygande och kan vara svår att upptäcka.

Glaukom är en vanlig orsak till blindhet och drabbar runt 80 miljoner människor världen över. Bara i Sverige har cirka 100 000 personer fått diagnosen, men det finns ett stort mörkertal. Ytterligare cirka 100 000 befaras ha glaukom utan att veta om det. 

Glaukom är en sjukdom som drabbar synnerven och påverkar synfältet. Ökat ögontryck, ålder och ärftlighet är de största riskfaktorerna. Sjukdomen kommer oftast smygande och kan vara svår att upptäcka.

En man i sjukvårdskläder
Enping Chen, överläkare på S:t Eriks Ögonläkare och docent vid Karolinska Institutet. Foto: Eva Tov
–    Om du har en nära släkting som drabbats av glaukom och är över 50 år är det särskilt viktigt att undersöka dina ögon för att upptäcka sjukdomen i tid innan skadorna på synnerven gått för långt, säger Enping Chen, överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus och docent vid Karolinska Institutet.

På sjukhuset pågår flera forskningsprojekt som rör glaukom. På sikt kan forskningen bidra till nya behandlingsmetoder för glaukom. Var med och stöd vår forskning

Uppdaterad
10 mars 2022