Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Testamentsgåvor möjliggör ögonforskning

Testamentsgåvor möjliggör ögonforskning

22 december 2021

S:t Eriks Ögonsjukhus har fått två stora testamentsgåvor till stöd för ögonforskningen. Framför allt har pengarna gått till att köpa in avancerad utrustning till S:t Eriks laboratorier och till att rekrytera forskare.

Forskare i ett laboratorium, varav en tittar i ett mikroskop.

Glaukomforskarna Elizabeth Kastanaki och Amin Otmani.

En ljushårig man med svart kavaj.
Patrik Malmunger. Foto: Eva Tov
– Vi är beroende av privat stöd för att kunna bedriva ögonforskning på högsta nivå. Alla donationer är av betydelse, såväl stora som små. De här bidragen från två givare har varit otroligt viktigt för vår forskning och gjort stor skillnad för våra forskargrupper, säger Patrik Malmunger, chef för externa relationer.

Ett forskningsprojekt om åldersförändring i gula fläcken (åldersrelaterade makuladegeneration, AMD) har bland annat fått ekonomiskt stöd.

Man i sjukvårdskläder
Anders Kvanta. Jens Sølvberg
– De här gåvorna har varit mycket betydelsefulla för vår forskning, särskilt då vi kunnat anställa en biomedicinsk analytiker till vår forskning om gula fläcken. Det har gett oss bättre förutsättningar att kunna föra forskningen framåt på ett mer effektivt sätt och ta forskningen vidare till kliniska försök, säger Anders Kvanta, överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus och professor vid institutionen för klinisk neorovetenskap vid Karolinska Institutet. 

Pete Williams, forskarassistent, docent och forskargruppsledare, forskar om folksjukdomen glaukom. För honom har pengarna betytt att de forskningsmiljöer han vistas i har blivit mer funktionella med ny avancerad utrustning. Dessutom har hans forskargrupp kunnat anställa fler forskare.

Man i rosa skjorta
Pete Williams. Jens Sølvberg
– Pengarna har gått till att utveckla laboratorierna där vi kommer vara verksamma under lång tid framöver. Det är betydelsefullt både för dagens och morgondagens forskare och deras behov. Sedan har det varit särskilt värdefullt att vi kunnat anställa erfarna forskare som deltar i kampen mot glaukom, säger Pete Williams.

Medicinsk forskning kostar pengar och ekonomiskt stöd är avgörande för att driva forskningen framåt och kunna rekrytera nya forskare. Vi vill kunna behandla och bota alla ögonsjukdomar som finns. Vill du hjälpa oss att nå dit? Stöd vår forskning.

Uppdaterad
2 februari 2022