Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Patienter ger S:t Eriks Ögonsjukhus ett högt betyg

Patienter ger S:t Eriks Ögonsjukhus ett högt betyg

9 december 2021

I höstas presenterades resultatet av den nationella patientenkäten som genomförs varje år där patienter betygsätter sin upplevelse av vården. Årets resultat visar att patienter ger vården på S:t Erik ett högt betyg.

Drygt 93 procent har svarat positivt på frågan om de skulle rekommendera S:t Eriks Ögonsjukhus till någon annan i samma situation. 

Patienterna upplever generellt att deras vårdbesök varit tillfredställande. 89 procent av patienterna anser att deras aktuella vårdbehov blivit tillgodosett. 9 av 10 anser att de fått tillräckligt med information om sin vård eller behandling. Då patienter ställt frågor till personalen anger 93 procent att de fick svar som de förstod. 

Patienterna är även positiva till hur de blivit bemötta under sitt besök. Nästan samtliga svarande, 96 procent, gav ett positivt betyg på frågan om de kände sig bemötta med respekt och värdighet oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Andelen som upplever att de blivit bemötta med medkänsla och omsorg är 90 procent.

– Patienters synpunkter är värdefulla för att ständigt utveckla vården utifrån ett patientperspektiv. Det patienterna uppger att vi kan förbättra kan vi arbeta vidare med. Sedan får vi inte glömma bort det som patienterna upplever att vi gör bra, och arbeta vidare på det sättet för att ge patienterna en så bra upplevelse av vården som möjligt, säger Anne Odengren, tillförordnad vd och chefläkare.

Om den nationella patientenkäten 

  • Undersökningen genomförs årligen med undantag av pandemiåret 2020 och genomförs både inom öppen- och slutenvården.
  • 984 respondenter har svarat på den senaste undersökningen.
  • Enkäten innehåller en rad olika frågor om patienternas upplevelser av sitt senaste besök på sjukhuset. Frågorna handlar bland annat om delaktighet, bemötande och tillgänglighet.
  • Patienterna får svara på en femgradig skala där en fyra eller femma anses vara ett positivt svar.

Uppdaterad
9 december 2021