Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Toppmoderna operationssalar i nya S:t Eriks Ögonsjukhus

Toppmoderna operationssalar i nya S:t Eriks Ögonsjukhus

15 september 2020

Med flytten till nya lokaler gör S:t Eriks Ögonsjukhus nyinvesteringar i medicintekniken. Inte minst märks detta i operationssalarna, där gammal apparatur fått maka på sig till förmån för ny utrustning.

En man i operationskläder som står i en operationssal med rött ljus.

"Vid operationer i ögats bakre del behöver operationssalen vara mörk men med ett svagt rött ljus", säger Jonas Lübcke, medicinteknisk ingenjör vid S:t Eriks Ögonsjukhus.

– Våra nya operationssalar har utrustats enligt en teknisk prestanda som ligger i topp bland alla operationssalar i Stockholm, säger Michael Gårdebäck, verksamhetschef vid S:t Eriks Ögonsjukhus klinik för anestesi och operation.

I de nybyggda operationssalarna styrs rumstemperatur, ventilation, larm och belysning via ett högteknologiskt styrsystem. Detta ökar både komforten och patientsäkerheten. Det är viktigt att patienter och personal varken fryser eller svettas.

– Vi är stolta över att få börja arbeta i en toppmodern, specialanpassad operationsavdelning säger Michael Gårdebäck, verksamhetschef vid kliniken för anestesi och operation, S:t Eriks Ögonsjukhus. Foto: Jens Sølvberg

Även om allt det nya kan upplevas som lyx, vill Michael Gårdebäck betona att det faktiskt är en helt rimlig uppdatering. Och man har inte bytt ut allt. Till exempel har de kirurgiska instrumenten fått följa med i flytten, liksom åtta operationsmikroskop och alla narkos- och operationsbord.

Belysningstekniken är kanske det som står ut allra mest i de nya operationssalarna. För att kirurgerna ska kunna se alla detaljer tydligt genom mikroskopet är ljuset helt bländningsfritt. Färgskalan är situationsanpassad med färgtemperaturer som justeras beroende på operationstyp.

– När en kirurg opererar i ögats främre del, som vid gråstarr, behövs mycket ljus. Arbetar kirurgen däremot i ögats bakre del, som vid näthinneavlossningar, behöver det vara helt mörkt i rummet men med ett svagt rött ljus, förklarar Jonas Lübcke, medicinteknisk ingenjör vid S:t Eriks Ögonsjukhus.

Jonas Lübcke sköter servicen av alla tekniska hjälpmedel och var tekniskt stöd under upphandlingen av den nya apparaturen. Bland annat var han inblandad i beslutet att införskaffa så kallade operationspendlar. Pendlarna hänger ner från taket och distribuerar ut syrgas, el och annat viktigt som behövs under en operation. Valet av pendlar gör att personalen aldrig behöver ställa sig på pallar för att nå.

Michael Gårdebäck och Jonas Lübcke vid en takpendel i nybyggd operationssal. Foto: Jens Sølvberg
Tack vare ett nytt uppdukningsrum, dit de sterila kirurgiska instrumenten anländer innan de förs in i operationssalen, kan patienten själv promenera in i operationssalen i stället för att som tidigare rullas in med patientsäng. Att detta rör upp damm gör ingenting, eftersom instrumenten fortfarande befinner sig i rummet intill.

Patienterna går på egen hand in i operationssalen som har ljussatts med gulröd dämpad belysning, anpassad för att öka känslan av lugn.

– Att gå in själv ökar känslan av självkontroll och autonomi hos patienten. Fysisk aktivitet hjälper också patienten att bibehålla sin kroppstemperatur bättre under operation, säger Michael Gårdebäck.

En annan uppdatering är att operationssalarna utrustats med ett nytt kamerasystem. Genom det kan operationen följas via monitorer som hänger utanför rummen. Förutom att rummet filmas, går det att följa kirurgens arbete i detalj eftersom även mikroskopbilden visas. Ljud och bild kan skickas iväg i realtid till vilken dator som helst, vilket gör det möjligt för studenter att följa förloppet.

Michael Gårdebäck och Jonas Lübcke visar det nya kamerasystemet som filmar kirurgens arbete i detalj så att exempelvis studenter kan följa operationen. Foto: Jens Sølvberg
Även uppvakningsavdelningen har fått nya moderna övervakningsmonitorer med fler funktioner. Samtliga övervakningsapparater är uppkopplade till ett gemensamt centralövervak. På så vis går det att hålla koll på alla patienter från en och samma skärm.

– Vi är stolta och glada över att få arbeta i en toppmodern, specialanpassad operationsavdelning. Den är verkligen byggd för oss, säger Michael Gårdebäck.

Text: Maja Lundbäck

Läs mer om nya S:t Eriks Ögonsjukhus

Uppdaterad
12 april 2021