Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Nya S:t Eriks Ögonsjukhus kan få stadsmiljöpris

Nya S:t Eriks Ögonsjukhus kan få stadsmiljöpris

10 november 2020

Solna stadsmiljöpris delas sedan 1998 ut av Solna stads byggnadsnämnd. Priset går till ett nytt inslag i Solna som ”på ett bestående sätt förskönat stadsbilden”. I år finns S:t Eriks Ögonsjukhus nya byggnad bland de nominerade. 

S:t Eriks Ögonsjukhus flyttade in i den nya fastigheten i september 2020.

– Det känns väldigt roligt att fastigheten blir uppmärksammad. Det är en modern, miljöcertifierad byggnad som verkligen är utformad för ögonområdet, säger S:t Eriks Ögonsjukhus vd Anders Boman.

Anders Boman är vd för S:t Eriks Ögonsjukhus. Foto: Johanna Hanno

Vinnaren av Solna stadsmiljöpris avslöjas 2 december 2020.

Ur motiveringen:

St Eriks ögonsjukhus är navet i ett Eye Center of Excellence, där samverkan med andra vårdgivare, akademi och näringsliv garanterar fortsatt ögonvård av högsta klass och internationell forskning i framkant. Byggnaden har en återhållsam gestaltning med en horisontell uppdelning av volymen. Lokalerna är rika på dagsljus och har en flexibel utformning för att möta framtida behov av ny teknik och vård. Stort fokus har lagts på tillgänglighet i alla utformningsfrågor som orienterbarhet, användbarhet, färgsättning, transparens, ljus, ljud och lukt för att underlätta självständig förflyttning för personer med nedsatt rörelse eller orienteringsförmåga. Ögonsjukhuset är ett urbant sjukhus som ingår i en modern urban stadsmiljö. 

S:t Eriks Ögonsjukhus

Fastighet: Patienten 1, Hagastaden

Adress: Eugeniavägen 12

Byggaktör: Vitartes AB

Arkitekt: White arkitekter

Fastighetsägare: Hemsö Fastighets AB

Hyresgäster: S:t Eriks Ögonsjukhus, Karolinska Institutet, Memira, Alcon, Direkt Optik, med flera.

Uppdaterad
1 december 2020