Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Injektionsmottagningen byggd för framtiden

Injektionsmottagningen byggd för framtiden

14 oktober 2020

Med nya väntrum och smart planering ska S:t Eriks Ögonsjukhus klara av att möta det växande trycket på ögoninjektioner. Varje dag får runt hundra kroniskt sjuka patienter en lindrande injektion i ögonen.

David Epstein, överläkare i medicinsk retina vid S:t Eriks Ögonsjukhus, utför många ögoninjektioner varje dag.

S:t Eriks Ögonsjukhus är idag den största aktören i Region Stockholm som bedriver injektionsverksamhet. Ingreppet innebär en snabb injektion i ögat och är en lindrande behandling för patienter med kroniska ögonsjukdomar. Patienttrycket är mycket högt. 

– Jag har sprutat runt 27 patienter bara nu på förmiddagen, säger David Epstein, överläkare i medicinsk retina vid S:t Eriks Ögonsjukhus, som har lång erfarenhet av denna typ av behandling.

David Epstein förbereder sig för ännu en injektion. Foto: Jens Sølvberg

Bara några veckor har passerat sedan flytten av S:t Eriks Ögonsjukhus och det har gått smidigt att komma in i de nya rutinerna tycker han.

– Det har gått överraskande bra, inget IT-strul alls. Och vi har redan gått upp till full verksamhet, säger David Epstein.

Omkring 80 procent av patienterna som injiceras har en form av åldersförändring i gula fläcken som heter våt makuladegeneration. Sjukdomen är i dag den vanligaste orsaken till synnedsättning hos äldre och beror på förstörda synceller, blödningar och svullnader i näthinnan.

– Injektioner i form av tillväxthämmare hindrar sjuka blodkärl från att bildas och stärker även blodkärlens väggar, vilket gör att svullnaden försvinner. Det stoppar upp sjukdomen, förklarar David Epstein.

Sjukdomen är kronisk, men har inte alltid behandlats lika effektivt. Numera är regelbunden behandling det vanligaste. Oftast handlar det om injektioner flera gånger om året under lång tid.

I takt med att fler blir äldre och får sjukdomen, har trycket på injektionsmottagningen ökat kraftigt senaste åren. Under 2020 kommer injektionsmottagningen på S:t Eriks Ögonsjukhus utföra 20 000 behandlingar och ökningstakten är nästan 15 procent per år.

Förutom makuladegeneration behandlas även patienter med blodproppar i ögonen eller diabetes, vilket också kan kräva injektionsbehandling i vissa svåra fall.

Injektionerna går fort men kräver noggranna förberedelser. Patienten får bedövningsdroppar och känner ingen smärta under injektionen. Foto: Jens Sølvberg

Precis som i de gamla lokalerna finns nu två behandlingsrum som endast är till för dem som ska få injektioner i ögonen. Men till skillnad från förr har de som ska injiceras fått ett eget väntrum.

– Många som kommer till oss har fått 50-60 behandlingar. En del tycker att det är jobbigt att behöva komma hit. Men detta är kroniska sjukdomar och man kan tyvärr aldrig bli frisk. I och med det nya väntrummet och de nya fina lokalerna har miljön blivit lite lugnare för patienterna, säger han.

I väntrummet, utanför injektionsmottagningen, sätter patienterna på sig en operationsmössa och får bedövningsdroppar i ögonen innan de får komma in i det särskilda väntrummet. Väl inne på behandlingsrummet väntar två personer, en läkare och en sjuksköterska. Patienten lägger sig ner, får lite mer bedövning – och så sticker det till.

Ingreppet är inte farligt, men patienterna rekommenderas att ta det lugnt efteråt. De patienter som fortfarande arbetar kan oftast gå till jobbet efter behandlingen.

Ögonläkare i sjukhuskläder.
David Epstein och hans kollegor inom medicinsk retina har en stadigt växande grupp patienter som behöver injektioner i ögat. Foto: Jens Sølvberg

– Att få en injektion i ögat går snabbt. Man är inte inne i salen i mer än fem minuter. I våra nya lokaler går patienten ut genom en annan dörr, i stället för att som förut gå tillbaka, förbi andra väntande. Det tror jag är skönt för våra patienter, avslutar David Epstein.

Text: Maja Lundbäck

Uppdaterad
12 april 2021