Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Lyft blicken – undvik ögonkramp

Lyft blicken – undvik ögonkramp

9 oktober 2015

Till S:t Eriks Ögonsjukhus kommer ofta barn med ögonkramp. När muskeln som ställer in skärpan i ögat krampar kan det leda till ansträngda ögon och huvudvärk.
– De smarta telefonerna blir vanligare och vi tillbringar alltmer tid framför skärmarna. Då ökar riskerna för ögonkramp, säger Tony Pansell, docent och verksam vid S:t Eriks Ögonsjukhus.

En liten pojke som använder en mobil.

Mycket skärmanvändning ökar risken för ögonkramp.

En man med glasögon och blå/vitrandig skjorta.
Tony Pansell. Foto: Johanna Hanno
– När vi gör en synundersökning ser vi att patientens öga har blivit närsynt, men eftersom det beror på en muskelkramp kallas det för falsk närsynthet.

Behandling av ögonkramp

Medarbetarna på S:t Eriks Ögonsjukhus träffar ofta barn som får ögonkramp.

– Många av dem, de som har fått så kallad falsk närsynthet, kan vi behandla med hjälp av läsglasögon, fortsätter Tony Pansell.

Huvudvärken försvinner ofta med glasögonen på näsan. Barnet bär glasögonen i ungefär ett halvår.

– Då följer vi upp undersökningen och kontrollerar att barnet inte har några fortsatta besvär, fortsätter Tony Pansell. Efter avslutad behandling kan barnet sluta använda glasögon.

Oftast är det barn som blir drabbade, men även vuxna kan få ögonkramper.

– Alla som använder smarta telefoner riskerar att drabbas, om de inte använder telefonerna på rätt sätt.

Ökad närsynthet

Den så kallade äkta närsyntheten ökar också i världen, vilket kopplas till att barn numera tittar mycket på nära håll, som på smarta telefoner, i kombination med att de vistas mycket inomhus. Yngre barn är speciellt känsliga och risken minskar ju äldre barnet blir.

– Äkta närsynthet, det vill säga normal närsynthet, beror på att ögat fortsätter att växa trots att det är färdigvuxet. Anledningen till att ögat fortsätter att växa beror delvis på smarta telefoner men även mycket på skolböcker och läsning.

Äkta närsynthet leder till att patienten ser suddigt på långt håll, men oftast inte till ansträngda ögon eller huvudvärk, eftersom patienten ser bra på nära håll.

– Även detta tillstånd behandlar vi med glasögon, men dessa barn och ungdomar kommer behöva glasögon resten av livet.

Ändra ditt synbeteende

Det är inte bra för ögonen att titta på en telefonskärm för länge i taget. Den bästa behandlingen är helt enkelt att ändra sitt beteende.

– Håll telefonen längre bort från ögonen och lyft blicken oftare och titta ut i fjärran. Lägg bort telefonen och vistas mer utomhus, avslutar Tony Pansell.

Läs mer om ögat

Uppdaterad
30 april 2021