Möt våra forskare

Ungefär 35 anställda på sjukhuset är aktiva inom klinisk forskning, varav två är professorer vid Karolinska Institutet. Ungefär 35-40 vetenskapliga artiklar publiceras årligen av forskargrupperna.

S:t Eriks Ögonsjukhus har Sveriges mest kompletta ögon- och synforskningsenhet tillsammans med Karolinska Institutet. Forskning nära knuten till den kliniska verksamheten är en förutsättning för framtidens ögonsjukvård.

På den här sidan presenteras några av sjukhusets forskare och deras pågående forskning.

Anders Kvanta

Titel: Överläkare vid S:t Eriks Ögonsjukhus och professor vid Karolinska Institutet.
Forskningsroll: Leder elva forskare som forskar om näthinnans sjukdomar.

Anders Kvantas forskning har gjort det möjligt att behandla synhotande sjukdomar som den våta formen av makuladegeneration. Sjukdomen finns också i en torr form som hittills ansetts obotlig, men stamcellsforskning ger nytt hopp.

Branka Samolov

Titel: Överläkare och sektionschef för hornhinnesjukdomar på S:t Eriks Ögonsjukhus samt forskare vid Karolinska Institutet.
Forskningsroll: Experimentell och klinisk forskning om hornhinnan och hornhinnetransplantationer. Klinisk handledare och forskningshandledare.

Modern transplantationskirurgi av hornhinnan är precis, finskalig och ger ofta snabb synförbättring. Men för patienter, där kärl vuxit in i hornhinnan, är risken för avstötning stor. Ögonkirurgen och forskaren Branka Samolov försöker ta reda på hur operationsmetoderna kan finjusteras för patientens bästa.

David Epstein

Titel: Överläkare medicinsk retina S:t Eriks Ögonsjukhus och medicine doktor vid Karolinska Institutet.
Forskningsroll: Leder forskningsprojekt om behandling av blodpropp i ögat samt åldersförändringar i gula fläcken.

Han vill göra skillnad för patienter med sjukdomar på ögats näthinna och slutar inte fascineras över hur snabbt ett enkelt ingrepp kan förbättra en människas livskvalitet.
– De behandlingar jag ger i form av injektioner i ögat, för att få bort svullnaden i gula fläcken, görs på några få minuter, säger överläkaren och forskaren David Epstein.

Elin Bohman

Titel: Ögonplastik- och orbitakirurg och enhetschef vid S:t Eriks Ögonsjukhus och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.
Forskar om: Ögonlock och tårvägssjukdomar.

Få forskare ägnar sig åt problemet med rinnande ögon. Ögonplastik- och orbitakirurgen och forskaren Elin Bohman är ett av undantagen. Hennes forskning har lett till ny kunskap om hur stopp i tårkanalerna ska opereras och även nya ledtrådar till hur tårpumpen fungerar. 

Enping Chen

Titel: Docent vid Karolinska Institutet och överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus.
Forskningsroll: Forskar om hur nya diagnosmetoder och förfinad tryckmätning kan hjälpa patienter med glaukom.

Glaukom går ännu inte att bota, men idag blir färre blinda. Docent och överläkare Enping Chen forskar i hur nya diagnosmetoder och förfinad tryckmätning kan hjälpa patienterna.

Gustav Stålhammar

Titel: Specialistläkare i ögonsjukdomar och klinisk patologi. Docent och forskargruppsledare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.
Forskar om: Ögontumörer.

Till skillnad från de flesta andra cancersjukdomar har överlevnaden i ögonmelanom inte förbättrats på flera decennier. Det vill ögonspecialisten och forskaren Gustav Stålhammar ändra på. "Vi läkare måste ge den här sjukdomen en match nu. Vi bör undersöka om det inte är bättre att förebygga utvecklingen av metastaser istället för att behandla när de redan börjat växa", säger han.

Kristina Teär Fahnehjelm

Titel: Överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus, docent vid Karolinska Institutet.
Forskningsroll: Leder forskningsprojekt om synnervsmissbildningar, ögonproblem efter stamcellstransplantation och medfödda infektioner.

Kristina Teär Fahnehjelm söker svar kring synnervsmissbildningar och andra ögonförändringar kopplade till medfödda ämnesomsättningssjukdomar.
– För mig handlar det om att hitta det allra bästa sättet att ta hand om dessa små patienter och förhoppningsvis kunna hitta orsaker så att färre drabbas i framtiden, säger hon.

Monica Olsson

Yrkes- och forskarroll: Ortoptist på S:t Eriks barnögonvård- och skelningsmottagning, ansvarig för ögonsjuksköterskeutbildningen på Karolinska Institutet och forskare.

Ortoptisten Monica Olsson är en av endast fem ortoptister som doktorerat i Sverige. Forskningen har hon gjort på barn som också är hennes egna patienter.

Pete Williams

Titel, uppdrag: Pete Williams är forskarassistent och forskargruppledare vid Karolinska Institutet och ansvarig för det nya glaukomlaboratoriet på S:t Eriks Ögonsjukhus.

Pete Williams och hans forskargrupp använder den senaste tekniken för att på ett tidigt stadium förhindra att celler i synnerven skadas och därmed orsakar glaukom. Sjukdomen, som hittills varit obotlig, drabbar runt 80 miljoner människor världen över.