Gå direkt till textinnehållet

Besöksförbud råder för att minska smittspridning

Lyckade försök med stamceller ger hopp

Torra åldersförändringar i gula fläcken påverkar det centrala seendet. Det kan bli svårt att läsa, att bedöma avstånd och till slut även att känna igen ansikten.
– Målet med min forskning är att kunna bromsa eller till och med bota skador i gula fläcken som det inte finns någon behandling för i dag, säger ögonläkaren och forskaren Hammurabi Bartuma.

Hammurabi Bartuma är specialistläkare inom ögonsjukdomar på S:t Eriks Ögonsjukhus samtidigt som han forskar. För honom är det en viktig kombination. Det kliniska arbetet blir en bas där han kan hämta idéer och inspiration. Viljan att hjälpa sina patienter är en stor del av drivet att forska.

– I mötet med patienterna ser jag behoven så tydligt. Att till exempel förlora det centrala seendet påverkar livskvaliteten mycket.

Han tycker också att det är underbart att upptäcka nya saker.

– Känslan när jag vet att just nu befinner jag mig i forskningsfronten och är ensam om kunskapen är helt fantastisk, säger han.

Att Hammurabi Bartuma valde att utbilda sig till läkare och att forska tror han delvis har med uppväxten att göra. Föräldrarna kom till Sverige från sydöstra Turkiet för att ge sina barn den chans till högre studier de inte själva fick.

– Det har nog påverkat mig. Redan som barn visste jag att jag ville bli läkare. Varje dag hade jag en ny bok med mig till fritids och hyssjade på de andra för att få läsa i lugn och ro. Böckerna handlade ofta om människokroppen eller så hade jag bara med mig den tjockaste boken jag kunde hitta, berättar han och skrattar lite.

Två former av sjukdomen

Gula fläcken kallas också makula. Den sitter mitt i näthinnan. I gula fläcken finns det extra många synceller och där ser vi skarpast. Ungefär en person av tio över 60 år har åldersförändringar i gula fläcken. I dag vet man inte den exakta orsaken till varför åldersförändringarna uppstår.

Det finns två olika former av förändringar, dels en mindre vanlig våt form, dels en mer vanlig torr form. Vid den våta formen bildas nya blodkärl i gula fläcken. Blodkärlen läcker lätt vätska och blod under näthinnan och synen försämras hastigt. Det vanligaste symtomet är att raka linjer ser krokiga ut. Det är också vanligt att man ser en suddig fläck i synfältet.

– Den våta formen kan vi behandla i dag, främst med injektioner i ögat. Det är viktigt att få behandling snabbt för att rädda så mycket som möjligt av synen, förklarar Hammurabi Bartuma.

Vid den torra formen dör först stödcellerna och sedan syncellerna i gula fläcken. Sjukdomen har ett långsamt förlopp och är därför inte lika dramatisk. I dag finns ingen botande behandling.

– Det är där min forskning kommer in.

Hammurabi Bartuma doktorerade 2011 i laboratoriemedicin med inriktning mot experimentell klinisk genetik.

– Med min genetiska bakgrund kan jag ta reda på vad som är utmärkande för de celler vi tittar på i gula fläcken, berättar han.

Lyckade försök att transplantera celler

Den forskargrupp Hammurabi Bartuma tillhör har i försök med djur visat att det fungerar att transplantera nya stödceller till ett skadat öga. De nya cellerna odlas fram från stamceller och sprutas in i ögat.

– Vi ser att cellerna lägger sig i rätt lager och räddar näthinnan.

Inom en snar framtid räknar Hammurabi Bartuma med att kunna testa metoden på patienter.

– Vårt arbete har gått väldigt fort framåt och metoden fungerar mycket bra i våra försök, även om det för tidigt att dra några slutsatser. Det är en väldigt spännande tid nu!

Text: Lisa Thorsén
Foto: Johanna Hanno

Namn: Hammurabi Bartuma
Titel: Specialistläkare inom ögonsjukdomar på S:t Eriks Ögonsjukhus, postdoktor vid Karolinska Institutet.
Forskningsroll: Forskar i professor Anders Kvantas forskargrupp med fokus på näthinnans sjukdomar.
Motto: "Ta vara på varje ögonblick, livet är fantastiskt! Det tänker jag inte minst på efter att jag har fått barn."
Uppdaterad
27 november 2020