Gå direkt till textinnehållet

Kom inte till S:t Eriks Ögonsjukhus om du har förkylningssymtom - ring oss först!

Biosyntetisk bindväv möjlig i ögonlock

Eva Dafgård Kopp forskar om sjukdomar som kan orsaka besvär i ögonlock och ögonhåla. Den kunskapen behövs för att behandla patienter med rinnande ögon, missbildningar och tumörer.
– Eftersom jag disputerade på tumörpatologen, nuvarande Cancercenter Karolinska, har tumörer alltid legat mig varmt om hjärtat, säger Eva Dafgård Kopp, docent vid Karolinska Institutet och överläkare vid S:t Eriks Ögonsjukhus.

Runt ögat finns ögonlock som kan bli skadade och tårkanaler som kan bli igentäppt. Det leder till att tårar rinner och stör synen. Ögat ligger i ögonhålan och här finns bland annat ögonmuskler, tårkörtel och förbindelselänkar till hjärnan. I det här området kan man drabbas av tumörer som kan behöva opereras bort.

– Mitt jobb är kreativt och varierande eftersom det innehåller många kirurgiska tekniker. Vi samarbetar med öronläkare, hudläkare, neurokirurger, plastikkirurger, cytologer och röntgenläkare. Både kliniskt och i vår forskning.

Det som driver Eva Dafgård Kopp är att söka ny kunskap och ifrågasätta gamla sanningar.

– Jag vill undersöka om de verkligen är sanna. Det är roligt och spännande att få sin hypotes bekräftad!

Konstgjord vävnad i ögonlocket

Som överläkare leder hon flera forskningsprojekt med olika medarbetare. Ett av de mer uppseendeväckande handlar om att ersätta mänsklig vävnad i ögonlocket med ett biosyntetiskt material. Projektet drivs av ST-läkare Anna Wiktorin och sker i samarbete med ett team i Linköping som även kunnat ta fram syntetiska hornhinnor.

– Det materialet vill vi prova att använda för att kunna ersätta bindvävsplattan i ögonlocket. Det kan bli användbart för behandling av tumörer, felställningar och missbildningar och ge ett mer funktionellt ögonlock och snyggare resultat än det griskollagen som oftast används idag.

– Den nya syntetiska bindvävsplattan är mjuk och bör inte rispa hornhinnan på samma sätt. Inom kort ska vi göra kaninstudier och cellodlingsstudier för att säkerställa att inte kroppen stöter bort bindvävsplattan. Sedan hoppas vi kunna använda den på människor, säger Eva Dafgård Kopp förhoppningsfullt.

Provtagning av tumör med nål

En annan studie gjord av ST-läkare Anna Wiktorin handlar om provtagning av tumörer i ögonhålan, området bakom ögat där man kan drabbas av cancer. Metoden är både billigare och bättre eftersom patienten kan åka hem redan efter någon timme. I studien ingick 225 patienter som studerades under åtta år.

– Hos 54 procent av patienterna kunde man undvika en operation som oftast innebär sövning och relativt stor kirurgi med efterföljande sjukskrivning.

Eva Dafgård Kopp är också specialintresserad av medfödda kärlmissbildningar i ögonhålan. De kan påverka synen så att man inte ser och är kosmetiskt störande. Tillsammans med specialister på Karolinska universitetssjukhuset pågår framgångsrika försök med att behandla patienter med avancerade kärlmissbildningar.

– I en ovanlig kärlmissbildning som tidigare varit mycket svårbehandlad, en så kallad småcystisk lymfatisk missbildning, har vi nu sprutat in ett antibiotiskt ämne med fina resultat.

Minska lidande hos osynlig grupp

Eva Dafgård Kopp brinner också för att förbättra situationen för patienter med trånga eller tilltäppta tårkanaler. Hon menar att det är en osynlig patientgrupp som lider i onödan.

– I många delar av Sverige och i många landsting bryr man sig inte om patienter som har besvär med rinnande ögon. "Det får du leva med", får de höra.

En studie gjord av överläkare Maria Wyon och biträdande överläkare Elin Bohman har visat att patientgruppen besväras i sitt dagliga liv och lider lika mycket och som personer som väntar på en gråstarrsoperation på sitt andra öga.

– Vi opererar många med rinnande ögon med goda resultat, men jag tror att kompetensen saknas på många håll. Vi vill höja medvetandet om att det här är en patientgrupp som borde få hjälp.

Text: Henrik Möller Foto: Johanna Hanno

Namn: Eva Dafgård Kopp
Titel: Docent vid Karolinska Institutet och överläkare vid S:t Eriks Ögonsjukhus, sektionen för ögonplastik och orbitakirurgi.
Motto: Våga ifrågasätta vedertagna "sanningar"

Uppdaterad
16 mars 2020