Gå direkt till textinnehållet
Start > Patient > Undersökningar och behandlingar > Kontrastfotografering

Kontrastfotografering (fluoresceinangiografi)

Fluoresceinangiografi utförs för att kartlägga blodcirkulationen och blodkärlen i ögats näthinna och åderhinna, för att se om där finns förändringar som är tillgängliga för behandling.

Innan undersökningen droppar vi pupillvidgande vätska i dina ögon och vi sätter en injektionsnål i din arm. Efter cirka en halv timme eller då pupillerna är tillräckligt stora, får du sätta dig vid kameran.

Kontrastfotografering gör inte ont

Vid fotograferingen får du vila hakan mot ett stöd och trycka pannan mot kamerans pannband. Vi injicerar ett färgämne (fluoresceinangiografi) via armen och sedan tar vi bilder av din näthinna med hjälp av en ögonbottenkamera. 

Med hjälp av bilderna undersöks den bakre delen av ögat där näthinnan och gula fläcken sitter. Med denna metod kan läckande, svullna eller nybildade blodkärl upptäckas. Följande tillstånd kan då diagnosticeras:

Våta åldersförändringar i gula fläcken

Diabetesrelaterade förändringar i ögonbotten (diabetesretinopati)
Fotograferingen tar cirka 20-30 minuter och förutom det lilla sticket av sprutan gör det inte ont.

Efter undersökningen

Du kan känna dig bländad en tid efter fotograferingen. Det går snabbt över. Pupillerna förblir stora i ett par timmar och i vissa fall ända till nästa dag. Till dess att pupillen återfått sin naturliga storlek påverkas synskärpan och du ska undvika bilkörning.

Granskare Urban Amrén, överläkare

Sidansvarig Webbredaktionen

Uppdaterad
10 december 2018