Gå direkt till textinnehållet
Start > Patient > Undersökningar och behandlingar > Injektioner i ögat

Injektioner i ögat

Du får injektioner i ögat för att bromsa förloppet på din ögonsjukdom. Syftet är att minska en svullnad i gula fläcken. Med hjälp av behandlingen kan vi rädda dina synceller från att skadas permanent.

En svullnad i gula fläcken kan bero på flera olika sjukdomar, som alla påverkar hur kärlväggarna släpper igenom vätska. Det kan vara diabetes, blodproppar i näthinnans vener eller olika inflammationstillstånd.

Behandling

Hur många injektioner du får, och hur ofta, beror på hur sjukdomen utvecklar sig i just ditt öga.

När du kommer till oss förbereder vi dig för injektionen.

  • Vi markerar det öga som ska behandlas.
  • Du får bedövningsdroppar, bakteriedödande droppar och ibland även pupillvidgande ögondroppar.
  • Vi tvättar huden runt ögat och täcker ansiktet med en duk där det finns ett hål för ögat.
  • Du får en ögonlockshållare som håller ögat öppet. Den gör att du inte kan blinka när du får injektionen.

Vi ber dig hålla ögat stilla under ingreppet. Sedan sprutar vi in läkemedlet i ögat. Det tar bara några sekunder. Injektionen gör sällan ont.

Du kan se läkemedlet som ett moln i synfältet. Synen klarnar efter några minuter. Ibland följer någon luftbubbla med läkemedlet in i ögat. Då kan du se dem som små distinkta, svarta bubblor. De är helt ofarliga och försvinner inom ett par dagar.

Beskrivning Beskrivning Beskrivning

Den här animationen visar en injektion med kärlhämmande läkemedel.

Efter behandlingen

Du kan gå hem direkt efter injektionen. Det är normalt med irritation och sveda i ögat under de första timmarna, vilket oftast beror på torrhet.

Om du har väldigt ont och ögat rinner när bedövningen släpper kan det bero på antingen att ögat blivit irriterat av de ögondroppar du har fått, eller att hornhinnan har fett litet sår efter ögonlockshållaren. Dessa tidiga besvär är alltid ofarliga. Symtomen klingar av inom cirka ett dygn.

Ibland, men mycket sällan, kan ögat bli allvarligt infekterat. Symtomen på en sådan infektion är att du hastigt drabbas av dimsyn, rodnad och värk när ögat har varit besvärsfritt innan. Symtomen kommer vanligtvis några dagar efter injektionen.

Kontakta retinamottagningen omgående om du misstänker en infektion i ögat. Vid akuta besvär på kvällar och helger kan 1177 Vårdguiden ge dig råd om vart du ska vända dig på 08-672 31 00.

Kontaktuppgifter till retinamottagningen

Kontroller

Du måste gå på regelbundna kontroller för att följa upp behandlingen. Räkna därför med kontrollbesök med en till två månaders intervaller under det närmaste året. Kontrollerna är viktiga för att få bästa möjliga resultat av behandlingen och för att upptäcka eventuella biverkningar.

Att tänka på

  • Gå regelbundet på återbesök enligt läkarens instruktioner.
  • Tala om för läkaren vad du tycker om behandlingen och resultatet.
  • En synförbättring kan ta tid. Alla får inte en bättre syn, men utan behandling kan synen försämras snabbt.

Granskare Urban Amrén, överläkare

Sidansvarig Webbredaktionen

Uppdaterad
10 januari 2019