AI-verktyg kan göra det lättare att upptäcka ögoncancer
Gustav Stålhammar, specialistläkare vid S:t Eriks Ögonsjukhus och docent vid Karolinska Institutet, har tillsammans med sin forskargrupp utvecklat ett AI-verktyg som kan förbättra möjligheterna att upptäcka och behandla cancerformen ögonmelanom.
Cirka en halv miljon svenskar har födelsemärken i ögonbotten, och för en liten andel kan dessa utvecklas till ögonmelanom, en sällsynt men aggressiv cancerform. Varje år drabbas omkring 120 personer i Sverige. Om melanomet inte upptäcks i tid är prognosen dålig – ungefär hälften av alla patienter drabbas av dottertumörer och avlider.
– Tidig upptäckt är avgörande för att minska dödligheten. Här kan vårt AI-verktyg spela en viktig roll för att fånga upp en tumör med cancermisstanke, säger Gustav Stålhammar.
AI som beslutsstöd
I en första studie har AI-verktyget tränats på över 800 ögonbottenbilder från 668 patienter vars diagnoser tidigare har fastställts av specialister på S:t Eriks Ögonsjukhus. Med hjälp av avancerad bildanalys kan AI-verktyget fungera som ett beslutsstöd och kategorisera ögonbottenbilder för att sortera farliga tumörer från ofarliga.
– Resultatet visar att AI-verktyget är lika träffsäkert som, eller till och med bättre än, erfarna specialister på att identifiera och kategorisera ögonbottenbilder, säger Gustav Stålhammar.
Samarbete med optiker
I en pågående studie testas AI-verktyget av optiker runtom i landet. Många optiker har tillgång till ögonbottenkameror, vilket gör att de ofta upptäcker olika sorters fläckar i ögonbotten. Eftersom ögonmelanom är sällsynt kan det vara svårt att avgöra vilka fläckar som bör leda till att kunden remitteras vidare till ögonläkare. Här kan AI-verktyget erbjuda ett värdefullt stöd.
– Optiker kan få hjälp av AI-verktyget att upptäcka ögonmelanom och sedan remittera patienten till specialister för fortsatt utredning. Det ökar chanserna att patienten får rätt vård i rätt tid, säger Gustav Stålhammar.
AI en del av framtidens ögonsjukvård
Även om resultaten hittills är lovande återstår några steg innan AI-verktyget kan införas i vården.
– Vi arbetar nu med certifiering och för att få alla tillstånd på plats, vilket är en omfattande process. AI kommer troligtvis bli en naturlig del av ögonsjukvården i framtiden. Det ska dock inte ersätta människor utan snarare fungera som ett stöd för att fatta bra beslut. Som läkare är det mitt ansvar att bedöma AI:ns resultat och använda det som en del av den samlade helhetsbedömningen, säger Gustav Stålhammar.
Mer info
Fler nyheter
Stort anslag från stiftelsen Promobilia till forskning om behandling av åldersrelaterad synnedsättning
Forskarna Anders Kvanta och Fredrik Lanner får 10 miljoner kronor från stiftelsen Promobilia till forskning om behandling av näthinnesjukdomar.