Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Mindre strukturer och färre mitokondrier i näthinnans ganglieceller tidiga tecken på glaukom hos män

Mindre strukturer och färre mitokondrier i näthinnans ganglieceller tidiga tecken på glaukom hos människa

6 februari 2020

Näthinnans ganglieceller har mindre strukturer och färre mitokondrier hos glaukompatienter, jämfört med personer utan glaukom, och är de första sjukdomstecknen. Det visar en ny studie publicerad i Brain Communications. Forskningsteamen bakom studien, vid S:t Eriks Ögonsjukhus/Karolinska Institutet, Cardiff University och Mayo Clinic, föreslår därför att en möjlig behandlingsväg vid glaukom kan vara att stärka mitokondriernas funktion.

Glaukom drabbar runt 80 miljoner människor i världen och är den vanligaste orsaken till obotbar blindhet. Sjukdomen kommer smygande och ger skador på näthinnans (retina) ganglieceller, vilket leder till synfältsförlust.

James Tribble, vilket är studiens viktigaste resultat?

En mörkhårig man med blå- och vitrandig tröja.
James Tribble. Foto: Stefan Zimmerman
– Vi jämförde donerade ögon från avlidna patienter med eller utan glaukom och hittade de första bevisen på att de retinala gangliecellerna (som drabbas vid glaukom) hade mindre strukturer och färre mitokondrier än friska ögon. Mitokondrierna är cellernas energifabriker, vilket kan förklara de retinala gangliecellernas skörhet vid glaukom, säger James Tribble, postdoktor vid S:t Eriks Ögonsjukhus/Karolinska Institutet, en av forskarna bakom studien, och fortsätter:

– Studien visar också att de här förändringarna finns i områden i näthinnan med en relativt liten celldöd och synförlust. Förändringarna är ett första tecken på glaukom och kan ligga till grund för sjukdomens progressiva natur.

Vilken betydelse kan resultaten ha för glaukompatienter?

– Resultatet visar att de sjukdomstecken som identifierats i djurmodeller också förekommer hos människor. I djurmodeller har en förstärkning av mitokondriernas funktion visat sig ha en skyddande effekt. Det här öppnar för att en möjlig glaukombehandling även hos människa kan vara att stärka mitokondriernas funktion.

Hur kommer ni att gå vidare med framtida studier?

– Nu har vi en grund för att fortsätta undersökningarna av förändringar i mitokondrierna och metabolismen hos glaukompatienter. Det är viktigt att ta reda på hur vanliga förändringarna är hos glaukompatienter och om det går att stärka mitokondriernas funktion i näthinnan.

Studien har finansierats med hjälp av Fight for Sight, the Medical Research Council, Storbritannien, the National Eye Institute, USA, Karolinska Institutet och Vetenskapsrådet.

Text: Helena Mayer

Publikation

"Midget retinal ganglion cell dendritic and mitochondrial degeneration is an early feature of human glaucoma", James R Tribble, Asta Vasalauskaite, Tony Redmond, Robert D Young, Shoaib Hassan, Michael P Fautsch, Frank Sengpiel, Pete A Williams, James E Morgan, Brain Communications, online 28 november 2019, DOI: https://doi.org/10.1093/braincomms/fcz035

Uppdaterad
4 februari 2021