För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor

En donerad fosterhinna kan hjälpa 70 patienter med ögonskador

Vid svårläkta sår eller vid olyckor där patienter får kemiska frätskador på ögat kan en bit donerad fosterhinna rädda synen. S:t Erik är en av tre vävnadsinrättningar i Sverige som hanterar donerade moderkakor.

Fosterhinnan, även kallad amnion, är den innersta fosterhinnan som omsluter ett foster inuti livmodern. En donerad amnionhinna kan – efter förlossning med kejsarsnitt – användas för att hjälpa en skadad hornhinna i ögat att läka. Den underlättar för nya celler att växa, förhindrar ärrbildning och har dessutom inflammationsdämpande och antimikrobiell effekt.

Vid operation av ett skadat öga kan kirurgen antingen sy fast en liten bit amnionhinna på hornhinnan, som ett litet plåster, eller låta en större bit täcka hela hornhinnan, som ett bandage. Efter några veckor har hinnan tagits upp av kroppen och efterlämnar inga spår.

Vävnadsinrättningen på S:t Eriks Ögonsjukhus är, tillsammans med universitetssjukhusen i Örebro och Umeå, de enda kliniker i Sverige som utvinner bitar av amnionhinna från donerade moderkakor.

Donationerna till S:t Erik kommer in tack vare ett samarbete med specialistmödravården på Karolinska Universitetssjukhuset. Nyblivna mödrar som vill donera moderkakan efter förlossningen är en förutsättning för att trygga behovet av amnionhinnor på S:t Eriks Ögonsjukhus. Fosterhinnan från en enda donerad moderkaka kan hjälpa upp till 70 patienter. De hinnor som blir över skickas till andra sjukhus i Sverige.

Så går utvinningen till

Inför en moderkaksdonation utreds donatorns sjukdomshistoria och hälsotillstånd. Man tar även blodprover för att utesluta eventuella smittor. Tillvaratagandet görs sterilt och moderkakan skickas till vävnadsinrättningen på S:t Eriks Ögonsjukhus, direkt efter kejsarsnittet.

 I det så kallade renrummet på S:t Eriks vävnadsinrättning separeras amnionhinnan från moderkakan  och den andra hinnan, chorionhinnan. Därefter rengörs amnionhinnan och läggs i en lösning med antibiotika och medel mot svamp. En bit av navelsträngen lämnas kvar för att kunna hålla reda på vilken sida av hinnan som ska ligga mot det skadade ögat.

Efter rengöringen sträcks amnionhinnan ut och fästs på ett särskilt membran, för att sedan klippas i mindre bitar. Hinnan fästs med ett stygn i membranet för att den inte ska lossna.Därefter placeras hinnan i en särskild förvaringslösning och fryses ned till -80º celsius. Vid den temperaturen kan amnionbitarna förvaras i upp till ett år. När den behövs till en patient, kan sedan en amnionbit snabbt levereras till operationssalen och användas som ”plåster” på ett skadat öga.

  • Senast granskad: 21 januari 2025
För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor..