Start för samarbetet mellan S:t Eriks Ögonsjukhus och Norrtälje sjukhus
På Norrtälje sjukhus ögonmottagning kan patienter nu träffa läkare från S:t Eriks Ögonsjukhus. Bedömningar görs även på distans genom överföring av bilder mellan sjukhusen.
På Norrtälje sjukhus ögonmottagning kan patienter nu träffa läkare från S:t Eriks Ögonsjukhus. Bedömningar görs även på distans genom överföring av bilder mellan sjukhusen.
Anders Kvanta, överläkare vid S:t Eriks Ögonsjukhus och professor vid KI, samt Fredrik Lanner, senior forskare vid KI, har tilldelats 10 miljoner kronor från stiftelsen Promobilia till forskning om behandling av åldersrelaterad synnedsättning.
Den 3 februari får S:t Eriks Ögonsjukhus en ny webb. Det gör att sjukhuset får tillgång till en mer användarvänlig webb.
Under våren 2025 förnyas S:t Eriks Ögonsjukhus grafiska profil. Första steget är en ny logotyp som blir tydligare och bättre anpassad till digitala format.
Senaste numret av Nature Medicine fokuserar på framtidens forskning och lyfter fram pågående studier från S:t Eriks Ögonsjukhus, där genterapi används för att behandla ögonsjukdomar och på sikt kan bli en lösning för att bota blindhet.
Pete Williams, forskare vid S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet, har tilldelats ett anslag om 75 000 dollar, motsvarande nära 840 000 svenska kronor, för forskning som på sikt kan förbättra behandlingen av glaukom.
Det har varit ett händelserikt år på S:t Eriks Ögonsjukhus med många framsteg inom ögonsjukvården och forskningen. Här följer ett axplock av höjdpunkterna från 2024.
S:t Eriks Ögonforskningsstiftelse har delat ut tre stipendier på 50 000 kronor var till doktoranden Melissa Jöe samt till ST-läkarna Navid Golpour och Jonathan Bernd för deras forskningsstudier om glaukom och åldersrelaterad makuladegeneration (AMD).
Gustav Stålhammar, specialistläkare vid S:t Eriks Ögonsjukhus och docent vid Karolinska Institutet, har tillsammans med sin forskargrupp utvecklat ett AI-verktyg som kan förbättra möjligheterna att upptäcka och behandla cancerformen ögonmelanom.
Zaid Al-Sharbaty är specialistläkare och biträdande överläkare. Han får ST-läkarnas pris Guldögat 2024 för bästa handledare. Men vad är hemligheten bakom att vara en bra handledare?
Idag, den 10 december, inleddes Nobeldagen på S:t Erik med att fem forskargrupper gav korta presentationer om sina pågående forskningsprojekt.
Årets nobelpris i medicin tilldelas forskarna Victor Ambros och Gary Ruvkun för deras upptäckt av mikroRNA och dess roll vid genreglering. Deras upptäckt har banat väg för förståelsen av många ögonsjukdomar och hur de kan behandlas.
På S:t Eriks Ögonsjukhus arbetar Linda Trygg. På tre år har hon gått från nyutbildad sjuksköterska till specialistsjuksköterska. Nu har hon siktet inställt på att forska för att förbättra omvårdnaden för patienter med ögonsjukdomar.
Den 6 december försvarar Athanasia Skriapa-Manta, biträdande överläkare, sin avhandling med titeln ’’Congenital Optic Disc Malformations’’. Avhandlingen handlar om barn som föds med synnervsmissbildningar.
Tre forskare vid S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet, får totalt 1, 5 miljoner kronor i anslag från Stiftelsen Kronprinsessan Margaretas Arbetsnämnd för synskadade och Synskadades Vänner i Gävleborg för forskning om behandling av glaukom.
Patienter med diabetes löper större risk att få förändringar i näthinnan. Den mobila ögonbottenfotograferingen är ett sätt att få fler patienter att få den förebyggande vård de behöver för att skydda sin syn.
Den 29 november försvarar Melissa Jöe, doktorand vid S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet, sin avhandling om utveckla nya behandlingsmetoder för att skydda ögats nervceller, vilket kan hjälpa personer med glaukom att bevara sin syn längre.
S:t Eriks Ögonsjukhus är ett av 6 universitetssjukhus i Sverige som transplanerar hornhinnor. Varje transplantation innebär synrehabilitering för någon som lider av skador eller sjukdomar i hornhinnan där ingen annan synförbättrande åtgärd återstår.
Sten Kjellström, vd för S:t Eriks Ögonsjukhus, har valts till ledamot för World Association of Eye Hospitals, WAEH. Detta innebär att Sten Kjellström fått förtroendet ytterligare en mandatperiod.
Docent och optiker Tony Pansell vid S:t Eriks Ögonsjukhus har utsetts till professor i optometri vid Karolinska Institutet. Han forskar om synfunktion och behandlingsmetoder vid förvärvade hjärnskador.